Отказваме се от нефтопровода Бургас-Александруполис, замразяваме Белене

България се отказва от участие в проекта Бургас – Александруполис, съобщи премиерът Бойко Борисов след среща с посланиците от ЕС.

Сред аргументите за отказа е, че населението на бургаския регион не одобрява проекта, трасето преминава през защитени местности, няма гаранции за скорошно изплащане и по думите му „видяхме какво се случи с Мексиканския залив“.

Борисов добави, че България замразява и строежа на АЕЦ Белене, защото няма ясен план кога ще се върнат парите.
Ето какво още каза министър-председателят:

Това е проект, който не се иска от населението на Бургаския регион. Второ, всички видяхме какво стана в Мексиканския залив. Обясних на посланиците колко е бурно морето, колко е тесен заливът, какво означава всеки ден да влиза танкер там, какво означава разлив на танкер там. Освен това трасето минава през НАТУРА. Не на последно място ефективността на проекта е… В десетки години напред би могъл да се изплати някога. Е какво налага в условията на криза да го говорим дори?

Същото и за атомната централа в Белене. Всеки, който ми даде цената и да обсъждаме цена и откъде ще вземем парите, сме готови веднага да седнем да говорим с него. Иначе това си е само голи приказки.
Министърът на икономиката и енергетика Трайчо Трайков изрази изненада от изказването на премиера Бойко Борисов, че България се отказва от участие в проекта Бургас – Александруполис, а строежът на АЕЦ Белене ще бъде замразен, защото няма ясен план кога ще се върнат парите. Трайков заяви в кулоарите на парламента, че в правителството не е било обсъждано подобно бъдеще на двата проекта.
Ето какво каза Трайчо Трайков:
Това сигурно сте го сънували вие, защото аз нито съм го решавал, нито съм го казвал“, лаконичен бе Трайчо Трайков. След обяснението, че това е било заявено от премиера, Трайков каза: Не мога да повярвам, че го е казал. Не сме решавали, че няма да участваме нито в единия, нито в другия проект.

На въпрос дали е изненадан, Трайков каза на журналистите:

Изненадан съм от вашето твърдение. За Бургас-Александруполис е ясно, че гражданите са против, че ние правим всичко, за да се съобразим с настроенията на гражданите също е ясно. Проектът между другото в момента не се бави по наша вина, както може би ще прочетете в някои чужди медии, а защото се извършва екологична оценка. И това е прието официално от всичките ни партньори. Има съвсем обективни проблеми, свързани например с осигуряването на суровина за него и с икономическите му показатели. И това също не е проблем на българската страна, нито е предизвикано от нас. Така че ние правим това, което се очаква от нас като партньор по проекта, като имаме предвид всички настроения, разбира се, в страната, но в крайна сметка отношението на гражданите на района е част от решението дали да се участва в един проект.

По отношение на Белене също няма решение за замразяване. Има един процес, който върви, за търсене на чуждестранен стратегически инвеститор и от тази гледна точка ние сме разговаряли с партньорите си по проекта, докато не се осигури правилно финансово приключване на проекта, да не се извършват съществени дейности, свързани с ангажирането на големи финансови средства. Ако в този смисъл тълкуваме замразяване…

В кабинета не е обсъждано въобще нито спиране, нито замразяване на тези два проекта?

Не, това не е обсъждано в кабинета.
ДСБ подкрепя излизането ни от проекта за петролопровода
От ДСБ напълно подкрепяме излизането на България от проекта „Бургас-Александруполис“, заяви депутатът Иван Иванов. По думите му проектът крие редица екологични опансости, които биха навредили на българското черноморие и туризъм. Ето какво каза пред Дарик Иван Иванов:
Вярно, че за момента няма решение на Министерския съвет, защото иначе то щеше да стане публично известно, но очевидно това ще бъде едно решение на правителството, след като министър-председателят, който е овластен да оповестява политиката на правителството, го заявява по един такъв категоричен начин.
Демократи за силна България могат само да приветстват това, защото от първия момент, когато започна реализирането на идеята за този петролопровод, ние бяхме категорично против него. Най-голямата опасност преди всичко е за българското черноморско крайбрежие, екосистемата, която ще бъде буквално унищожена, ако се настъпи разлив. Виждате това, което се случи в Мексиканския залив. Второ, унищожаване на българския туристически бизнес по цялото Южно Черноморие. На трето място, тежки вреди за екологията, защото петролопроводът трябваше да мине през Странджа, който е най-съхраненият естествен парк на България. Аз не зная и не мога да кажа до кого се е допитал, но ще се радвам, ако премиерът Борисов се е запознал със становищата, които бяха официално изложени от политическите партии.
Може да откажем чужди инвеститори с позицията за двата енергийни проекта
С отказа от Бургас – Александруполис и замразяването на АЕЦ „Белене” може да откажем големи чужди инвеститори да дойдат в България, заяви за Дарик енергийният експерт Кирил Ерменков. По думите му и сега чуждият бизнес знае, че ако няма категорично положително становище на държавата, реализацията на проекта не е сигурна. Ето как експертът коментира решението на премиера Бойко Борисов за двата големи енергийни проекта:
Ние имаме ангажимент към проектната компания, така че би трябвало да платим, никой няма да ни прости.
Какво ще каже това на чуждестранните партньори на България?
Чуждестранните инвеститори знаят, че там, където нямаме категорично съгласие постоянно, с поети ангажименти за участие, няма да има увеличение на интереса и няма да привлечем по-големи важни стратегически инвеститори в други, не само енергийни проекти. На нас ни предстоят и редица проекти в други отрасли – в транспорта, в транспортната инфраструктура. Но за енергетиката е неприятно. Това отлагане с години за решение за изграждане на втората атомна централа вече ни води към отказване, тъй като създадем условия, че съседните страни да стартират и изградят свои атомни централи, наистина няма да бъде икономически изгодно с такова закъснение ние да бъдем производители и да изнасяме част от енергията.
Овчаров: Правителството най-накрая каза позицията си по проектите
Министърът на икономиката в кабинета „Станишев” Румен Овчаров определи решението да се откажем от Бургас-Александруполис и замразяването на АЕЦ Белене като обслужване на американските интереси. По думите му единственото положително е, че най-накрая правителството казва позицията си по двата проекта. Ето какво още каза Овчаров по повод решението на премиера Бойко Борисов:
Заради аварията в Мексиканския залив. Това е един много съдържателен аргумент. Тази агония обаче е изключително вредна за България. Надяваме се, че министър-председателят схваща за какви загуби става дума както в политически, така и в геополитически, така и в чисто икономически план. България ще заплати 2 млрд. евро, за да приключи проекта Белене, вместо да даде 2 млрд. евро, за да имаме работеща най-евтината атомна електроцентрала в целия ЕС.
България се отказва от един проект, който очевидно сега ще бъде реализиран в Турция. В крайна сметка си мисля, че може да бъде удовлетворявано всяко желание на американските ни партньори, но поне мъничко могат да бъдат съобразявани и нашите национални интереси. И няма как Русия да направи проект, който България не иска да направи. А България по никакъв начин не изявила до момента желание да изгражда Бургас-Александруполис, като се измисляха всякакви фантастични аргументи, като този, последния – че Бургас-Александруполис има нещо общо с аварията в Мексиканския залив. Съчувствам на министър Трайков, той просто е една кукла на конци, която до момента трябваше да играе една много сложна роля: от една страна, да се прави пред руснаците, че води преговори и иска да продължи проекта, да намери решение, а от друга страна, да играе пред американците ролята на човек, който пък изпълнява техните поръчки за спиране на руските проекти в България.
Стефан Гунчев: С излизането на проекта за петролопровода губи влияние
С излизането от проекта Бургас – Александруполис България губи политическо влияние в региона, коментира пред Дарик Стефан Гунчев, председател на Съвета на директорите на проектната компания за „Бургас Александруполис“ от българска страна. По-рано през деня премиерът Бойко Борисов съобщи, че страната ни се отказва от проекта за нефтена тръба и замразява строежа на АЕЦ „Белене”. Гунчев бе категоричен, че държавата само е щяла да спечели от построяването на нефтопровода. По думите му от нашия отказ най-много печели Турция, тъй като най-вероятно тя ще замести в проекта.
Според досегашният шеф на Бургас – Александруполис от българска страна Стефан Гунчев решението да се откажем от проекта ще ни донесе повече загуби, от колкото ползи. „Не знам какво губи страната, знам, че Турция печели”, коментира той.
Сред мотивите за излизането ни от „Бургас – Александруполис”, посочени от премиера Бойко Борисов за отказа ни от проекта са неодобрението към ного от хората в Бургаския район. Гунчев заяви, че протестите срещу нефтената тръба са политически провокирани:
Една групичка клакьори, които припяваха, платени клакьори. Тя е добре известна в Бургас и региона.
Кой ги ръководи тези хора според вас?
Ръководят се от добре платени хора от една наша южна съседка.
Имате предвид Турция?
Не съм споменал Турция.
Стефан Гунчев не се съгласи и с твърдението на Бойко Борисов, че трябва да се откажем от Бургас – Александруполис, заради петролния разлив в Мексиканския залив.
„В Мексиканския залив има един непрекъснат теч на нефт, който е от порядъка на 900 или на 9000 кубика на секунда. А тук просто спира един танкер, производен по най-съвременна технология, който кара 3000 тона нефт, по космическа технология разтоварва този нефт на брега, обръща се и си заминава”, обясни Гунчев.
Предистория
Проектът за нефтена тръба Бургас – Александруполис предвижда транспортирането на руски и каспийски перол от бургаското пристанище до пристанището в гръцкия град Александруполис на Егейско море. България участва в проекта с 24,5 процентен дял, толкова има и Гърция, а руската страна държи мажоритарния дял от 51 процента. Целта на тръбата е да се осигури алтернативен маршрут за руския нефт, който да заобикаля натоварения трафик в проливите Босфора и Дарданелите. Дължината на тръбата се предвиждаше да бъде около 280 километра, като по-голямата част трябваше да минава през нашата страна. Определеният капацитет за петролопровода е 30 милиона тона годишно с опция да се увеличи до 50 милиона тона на година. Според разчетите на енергиения министър Трайчо Трайков строежът на тръбата ще струва около 1,6 млрд. Заложеният срок за начало на строителството на е 2011 година и се очаква да бъде завършен през 2013-а. България се включи в този проект след като през 2007-ма година премиерът Сергей Станишев подписа в Атина споразумение за сътрудничество с руския президент Владимир Путин и гръцкия министър – председател Костас Караманлис.

На 10 март правителството реши, че Министерството на финансите поема координацията и контрола по българското участие в проекта Бургас-Александруполис. На същото заседание бяха отпуснати и 50 000 лева от държавния бюджет за придобиване на 100 процента от капитала на дружеството – Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис от Техноекспортстрой ЕАД.

Прехвърлянето на собствеността към финансовото министерство има за цел да подобри управлението и финансирането на българското участие в проекта. Българското дружество е собственик на 24.5 процента от капитала на компанията Транс Балкан пайплайн, която е ангажирана с проучването, проектирането, строителството и експлоатацията на нефтопровода.

През януари се появи информация, че руската петролна компания Транснефт обсъжда с Турция, Италия и Гърция възможността за обединяване на проектите Бургас-Александруполис и Самсун-Джейхан.
Евентуално сливане на проекта с бъдещата нефтена тръба през Турция Самсун-Джейхан е икономически неизгодно и няма икономическа логика да се сливат Бургас-Александруполис и Самсун-Джейхан, коментира тогава пред Дарик Стефан Гунчев, председател на Съвета на директорите проектната компания за Бургас – Александруполис от българска страна. Това е все едно да свържеш Тунджа със Струма. Ако проектите са два, това значи, че количеството нефт трябва да се раздели на две, тоест няма да излязат икономическите показатели на нито един от проектите, коментира той.

По същото време стана ясно, че България почти се е самоизключила от проекта за нефтопровода Бургас–Александруполис, след като отказва да плати вноската от близо 5 милиона евро към международната проектна компания, която управлява строежа на тръбата.

За доста дълго новото българско правителство даваше противоречиви сигнали за бъдещето на проекта за нова ядрена централа. През февруари стана ясно, че Русия и България са се разбрали да започнат работата по проекта за АЕЦ Белене още през есента.

Darik Finance
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *