Отказват кредит за неплатен GSM

Бюро да събира данни за всички борчове, предлагат банкери

Американска компания се е наела да направи досиета на длъжниците у нас

Не си плащаш сметките за GSM или дължиш няколко заплати за парно, а ти трябва кредит.

Сега все ще успееш да убедиш някоя банка да ти отпусне заем. Много скоро обаче това ще е невъзможно. Защото всеки трезор ще разполага с черен списък на борчлиите в държавата.

Това ще се случи, ако банките приемат идеята на директора на ОББ Стилян Вътев. Според него трябва да се създаде кредитно бюро, което да събира информация за неплатените задължения на българите. Така неблагонадеждните кандидати за заеми веднага ще получават отказ.

Идеята е доста стара, но засега не можем да я осъществим в рамките на Асоциацията на търговските банки, обяснява Вътев. Той обаче има доста съмишленици сред колегите си. Повечето трезори се дърпат да споделят данни за клиентите си, особено за корпоративните. И сега задълженията на всеки българин към банки фигурират в Централния кредитен регистър на БНБ. Там обаче не влизат борчовете към небанкови финансови институции и към лизингови дружества.

Едно такова бюро може да събира информация и за задължения към мобилни оператори, данъчни власти, дори към компаниите за обществени услуги – топлофикации, ВиК, Енерго.

Интерес да се включат в създаването на кредитно бюро имали мобилните оператори и много небанкови дружества, каза Вътев. България е една от малкото държави, където не функционира подобна институция. Съществуването на такова бюро ще позволи изрядните платци да получават по-добри условия, дори по-ниски лихви по заемите, категоричен бе Вътев. Идеята за събирането на подобни данни за задълженията на всеки кредитополучател ще даде по-добра възможност да се оцени способността му да обслужва заемите си. Това е необходимо с цел да се повиши финансовата дисциплина, особено след кредитния бум от последните години у нас, коментират банкери.

Сега всяка банка има собствена система за оценка на всеки клиент или ползва готова.

В България вече е стъпила американската фирма Experian Scorex, която разработва точно такива проекти. Компанията вече е регистрирана у нас. Подобни институции не са новост по света и събирането на такива данни не е експеримент. Най-важното в създаването на кредитно бюро обаче е доброто съхранение на личните данни и пресичането на възможността за злоупотреба в тях. „Кражбите на самоличност“ са най-опасните престъпления в съвременния свят. Те придобиват особено големи размери и нанасят понякога непоправими щети на хората, коментират юристи. Според тях в българското законодателство все още подобни престъпления не само че не са инкриминирани, но и реално няма осигурена правна защита срещу кражбата на самоличност например.

Невена Мирчева

Валерия Стойкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *