Открива се 41-то Народно събрание на България

Новоизбраният български парламент се събира днес на първото си пленарно заседание в 10 часа. То ще бъде открито тържествено от най-възрастния народен представител 70-годишният професор Андрей Пантев, депутат от Коалиция за България. На тържественото заседание ще присъстват президентът Георги Първанов и други официални лица.

С вота си на 5 юли българските граждани решиха в парламента да влязат 116 народни представители на ГЕРБ, 40 на Коалиция за България, 38 на ДПС, 21 са депутатите на „Атака“, 15 са на Синята коалиция и 10 на „Ред, законност и справедливост“.

Както в предишния, така и в новото народно събраниие най-много са юристите, толкова са икономистите и финансистите. Освен тях ще има бивши министри, общинари, журналисти, бивши следователи, гранични полицаи, кадрови офицери и възпитаници на академията на МВР.

На първото си заседание депутатите ще положат клетва и ще трябва да изберат председател и заместник-председатели на Народното събрание.

Парламентарното мнозинство на ГЕРБ ще предложи за председател адвокатката от ПлевенЦецка Цачева. Ако бъде избрана, тя ще бъде първата жена- председател на парламента. Очаква се да бъдат направени изявления от името на всички парламентарни групи за приоритетите на новия парламент.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *