Открити са телата на всички загинали при самолетната катастрофа в Русия

Това предаде Интерфакс, позовавайки се на регионалната служба на руското министерство на извънредните ситуации. Последното тяло е открито в останките от фюзелажа на самолета.
Заместник-министърът на транспорта Валерий Окулов съобщи пред журналисти, че някои части на самолета са изтеглени от река Волга, предаде БТА. На въпрос за качеството на горивото, с което е бил зареден разбилият се самолет, той отвърна, че за анализ на горивото са нужни около две седмици. Намерени са двете черни кутии, но още не са извадени от водата. Не е открит бордовият дневник.
Самолет „Як-42“ се разби вчера при излитане на летище Туношна в руския град Ярославл – на 280 км североизточно от Москва. От всички 45 души на борда – 37 пътници и 8-членен екипаж – 43-ма са загинали, а двама оцеляха. Състоянието им засега остава критично.На борда на самолета бе хокейният отбор на „Локомотив“ (Ярославл), който е трикратен шампион на Русия. Сред загиналите са канадският треньор на отбора и шведският вратар и бивш олимпийски шампион Стефан Лив.
По информация на Газета.Ру следователите работят по две основни версии за катастрофата – човешка грешка или технически проблем. Снощи бе съобщено, че е възможно единият от двигателите да е отказал, когато самолетът е набирал височина.
Свидетел разказва пред Би Би Си, че от мястото, където машината е паднала на земята, са се издигали пламъци с височината на 9-етажна сграда, предаде БНТ. Според друга очевидка, телата на пътниците са били още на седалките със закопчани колани. Руските авиационни власти съобщиха, че самолетът не е успял да набере височина и се е ударил в радиоантена, след което се е запалил.
С указ на губернатора на Ярославска област Сергей Вахруков е обявен тридневен траур в памет на жертвите. Регионалните власти са взели решение да изплатят по 300 хиляди рубли обезщетение на близките на загиналите, съобщи „Фокус“. От своя страна кметът на град Ярославл ще изплати по 150 хиляди рубли, а авиокомпанията „Як Сервис” ще изпълни задължението си да даде по 2 милиона рубли на всяко семейство.
Източник от авиокомпанията обяви, че тя е спряла да приема искания за превоз, но продължава да изпълнява приетите по-рано поръчки. Фирмата, която е основана през 1993 година, е специализирана във ВИП превози. По-рано източник в руското транспортно министерство каза, че властите може да вземат решение за нейната ликвидация или закриване.
По-късно от руското Министерство на здравеопазването съобщиха, че двамата тежко ранени при катастрофата – хокеистът Александър Галимов и пилотът Александър Сизов са били транспортирани и настанени за лечение в две московски болници, съобщи РИА Новости. Състоянието на Галимов е критично, той е с над 80 процента изгаряния, съобщиха московските лекари, които не искат да правят каквито и да било прогнози.
Руският президент Дмитрий Медведев, който пристигна на мястото на катастрофата пък призова за радикално намаляване на броя на действащите в Русия авиокомпании и поиска да бъде въведен ред в подготовката на екипажите, като негодните за работа пилоти да бъдат уволнени. Медведев обяви, че ще възложи на правителството на премиера Владимир Путин задачи в тази насока. „Ситуацията в гражданската авиация в Русия трябва да бъде радикално променена“, каза Медведев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *