Откриха голямо петролно и газово находище в Бразилия

Бразилската петролна компания Petrobras („Петробраз”) обяви снощи, че е открила големи запаси от петрол и природен газ в залива Душ Сантуш (щата Сау Паулу), предаде Франс прес. Според Petrobras става дума за 5 до 8 милиарда барела петрол и природен газ.

Находището е открито в зона, от чийто лиценз за разработване Petrobras държи 65 на сто, британската BG (Би Джи) – 25 на сто, а останалите 10 процента са на португалската Petrogal-Galp Energia („Петрогал-Галп енерджиа”). Находището се намира в залива Душ Сантуш на 120 километра от Рио де Жанейро.

Представител на президентската администрация обяви пред журналисти, че обемът на петрол и газ новото находище се равнява на 40 на сто от откритите запаси на въглеводороди в цялата досегашна история на Бразилия.

Новото находище може да превърне Бразилия в „износител на енергийни ресурси и да я постави редом с арабските страни, Венецуела и други големи износители“, допълни началникът на гражданската президентската канцелария Дилма Русеф, която има български произход.

Президентът на Петробраз Жозе Сержиу Габриели заяви, че със запасите от новото находище Бразилия трябва да бъде издигната от 24-о място на 8-о или 9-о в класацията на страните с най-големи запаси на петрол в света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *