Откриха най-големия терминал за втечнен газ в Европа

Най-големият терминал в Европа за доставка на втечнен природен газ беше открит вчера в Уелс, Великобритания, информира EurAktiv.
Терминалат е реализиран съвместно от американската Exxon Mobil, държавната Qatar Petroleumи френската енергийна група Total.
Капацитетът на вливане в британската мрежа е 11 милиарда куб. м. годишно. След като бъде завършена втората фаза от проекта в края на настоящата година, то капацитетът на хранилището ще достигне 21 милиарда куб. м./година.
В момента функционират две от хранилищата, всяко едно от коет е с размерите на грандиозната лондонска концертна зала Royal Albert Hall. Третото ще бъде пуснато в експлоатация през юни, според плановете, четвъртото – през октомври, а петото – в к рая на настоящата година, най-късно – ранното начало на следващата 2010 г.
Интересът към втечнения газ непрекъснато нараства и той е сочен за горивото на бъдещето, основно заради голямото му предимство: лесното транспортиране до всяка точка на света. Недостатък е скъпата инфраструктура, още повече, че подобна инвестиция в момент на криза може да се окаже и нерентабилна заради слабото търсене на енергийни ресурси и суровини.
Според главния изпълнителен директор на катарската държавна компания, участваща в проекта, потреблението на горива ще започне да се възстановява едва през 2010 година. Слабото търсене в момента ще окаже натиск върху цените, но пък трите инвеститора са планирали това предварително и не са особено притеснени, добави той.
Годишното потребление на природен газ във Великобритания достига до 100 милиарда куб. метра, сочи статистиката на най-големия газов доставчик на Острова Centrica. С намаляването на производството на нефт и синьо гориво в Северно море, обаче, около половината от нуждите на британците ще трябва да бъдат задоволявани от внос.
Очакванията са до 2017 година около 30% от газовите доставки на Великобритания да бъдат покривани с втечнен природен газ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *