Откриха първият център за аерокосмическо наблюдение в България

Министър-председателят Сергей Станишев и вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем откриха в сградата на Национална служба „Гражданска защита” първия център за аерокосмическо наблюдение (ЦАКН) в България. Съоръжението е най-модерното на Балканите и ще подпомогне процесите на прогнозиране, ранно предупреждение и мониторинг на природни бедствия и аварии в национален мащаб. Той ще приема и обработва аерокосмически данни с цел провеждане на контрол в реално време при възникване на извънредни ситуации на територията на страната и в региона.

Един от приоритетите, по които нашето правителство преди 2 години обеща да работи, е постигането на много по-добра координация и ефективност в работата срещу природните бедствия, за тяхното овладяване и превенция, припомни премиерът Станишев. Затова се отделят и средства за екипиране на „Гражданска защита” с необходимата техника и оборудване, каза той и посочи, че наскоро на спасителните екипи бяха предоставени нови високопроходими джипове, които са изключително важни за работата на терен.

Аерокосмическият център предоставя възможности за откриване, възникване и следене динамиката на развитие и контрол на полски и горски пожари, свлачища, наводнения, топене на снежната и ледова покривка, мониторинг на горска и растителна покривка, оценка на загубите на дървесина, състояние на земното покритие, растителност, влажност на почвата и ерозия, на акваторията на Черно море, крайбрежната зона, атмосферните замърсявания. Получаваната информация ще позволи вземане на правилни управленски решения при възникване на кризи, природни бедствия и промишлени аварии и ще спомогне за определяне риска и щетите при извънредни ситуации и ефективността на възстановителните дейности.

Друго предимство на системата е, че дава възможност за прогнозиране, моделиране и анализ на последствията от евентуално настъпване на природни бедствия и изработване на съобразени с това варианти за действие. Работата на центъра ще бъде от особено значение за повишаване на ефективността в дейността на правителството по ръководството, координацията и контрола по недопускане, намаляване и ликвидиране на бедствия, аварии и катастрофи в страната ни и ще позволи интегриране на България към Европейската информационна система.

ЦАКН е изграден по поръчка на Министерството на държавната политика при бедствия и аварии и засега е оборудван със седем работни места. Фирмата изпълнител е „Контракс” ООД, а стойността на проекта е 1 325 447 лв. Системата е национална и ще се ползва и от други държавни структури. Тя ще е особено полезна за министерствата на икономиката и енергетиката, на околната среда и водите, на земеделието и горите и др., посочи вицепремиерът Емел Етем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *