Откриха супермодерна хладилна база за ягодоплодни в с. Добродан, Tроянско

Модерна хладилна база за ягодоплодни в с. Добродан, Троянско беше официално открита. Така малинопроизводители от региона вече има къде да предават продукцията си. Новата база е собственост на немска фирма „Ленокс Фроузън Фрутс“ЕООД. Тя ще бъде гарант на производителите, за да кандидатстват по проекти за еврофондовете. Целта е по-ефективно производство на малини и повишаване на качеството.

Новата супермодерна хладилна база е за ягодоплодни и се намира на разклона за с. Добродан на главния път Троян – Ловеч. По стар български обичай тържеството започна с водосвет за здраве и благополучие. Гостите, сред които депутатът Донка Михайлова и зам.-областният управител Стойно Стойнов и кметът на Троян Дилян Енкин, се запознаха с работата на хладилника и с модерната база, която е изградена по европейските стандарти.

Собственикът – немският инвеститор Дирк Алерс също присъства на откриването и приветства гостите. Той сподели, че е щастлив от факта, че е осъществен този проект. Алерс каза още, че точно преди една година се е двоумял дали да се откаже да инвестира в това начинание. В крайна сметка е успял и не съжалява. Вложените средства са над 500 000 евро. Ще се изкупуват малини, къпини и ягоди. Капацитетът е 500 тона, каза управителят Божидар Петков. Температурата, която се поддържа е минус 20 градуса. Базата е единствена за региона и изкупува продукцията на Троян, Априлци, Тетевен, Летница. „Ленокс Фроузън фрутс“ ЕООД имат намерение да разширят капацитета си и да закупят специализирано оборудване за вишни и сливи.

В момента в хладилната база работят около 20 души и търсят още персонал. Фирмата обработва продукция за европейските пазари. По-лошото качество се предлага на вътрешния пазар, в предприятията за преработка на малини – за сок, конфитюри и др.

Лоша е реколтата на малини тази година, отчитат малинопроизводители. Малиноберът е на два етапа – лятен и есенен. При предаването на продукцията се заплаща веднага. От 1 до 2 лева за килограм е изкупната цена, в зависимост от качеството. Фирмата предлага и хладилен транспорт, за да се съхрани качеството на плода. Основен проблем за региона остава липсата на нови насаждения от малини. Това ще бъде стимулирано, стига да има желание от страна на земеделците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *