Откриха хипермаркет за български стоки

На мястото на освободените от Carrefour площи в столичния Bulgaria Mall вече работи нов хипермаркет – „АБО маркет“ (ABO Market). Търговският обект заема 5000 кв. метра площ, на която са разположени над 40 000 хранителни и нехранителни стоки.

Името идва от „Аз България обичам“, обясниха от мениджърския екип. Откриването на магазина идва и в момента, в който и големите вериги увеличават асортиментите от български производители и директно работата с тях.

Бизнес моделът

„Това е магазин в магазина“, обясни концепцията Александър Викилев, инициатор на проекта и управител на фирма „АБО маркет“. По думите му над 800 български фирми представят директно цялото портфолио от продуктите си на цена, която сами са определили, като разчитат на общ обслужващ персонал в хипермаркета. Така на практика те имат свои магазини в магазина.

„Събрахме само качествени български производители, за които проучването показа, че работят много добре, че са познати в регионите си и имат богата клиентела, а някои от тях са с 25-годишно присъствие на пазара. Повечето фирми не са представени в търговските вериги, а тези, които продават там, не присъстват с цялото си портфолио от продукти, както при нас“, обясни Александър Викилев. По думите му цените в „АБО маркет“ ще са по-ниски, защото са определени от производителите, които продават без посредник.

Фирмите доставят стоките си до търговския обект, плащат наем и отчисляват процент от оборота си за „АБО маркет“. Операторът се грижи за подредбата на стоките, маркетинга и рекламата и следи за наличностите по регалите. Промоциите ще са по желание на компаниите, които ще решават дали и кога да ги направят. Чрез софтуер производителят може да следи в реално време пътя на стоката и пътя на парите си.

За проекта „Първи български маркет“ стана ясно през юни 2016. Зад идеята стои фирмата на Александър Викилев „Вердон инвест“. Откриването беше отлагано няколко пъти, но от „АБО маркет“ смятат за успех, че идеята е реализирана за по-малко от година. Наемният договор с Bulgaria Mall е десетгодишен. Очаква се рекламните кампании на българския хипермаркет и на събитията в него да се правят в партньорство с мола.

Предложенията

Хипермаркетът разполага с щандове за млечни и месни продукти, плодове и зеленчуци, риба, със зона за здравословни и биохрани, топла витрина, кафе бар, пекарна. Част от нехранителния асортимент включва козметика, почистващи препарати, домашни потреби, електроуреди, професионални инструменти, аксесоари за автомобили, фитнес уреди, планинска екипировка и др.

В магазина се предлагат и продуктите на мултинационални компании – газирани напитки, прахове, цигари, а част от вносните стоки са нови за българския пазар. Има и специално създадени за „АБО маркет“ стоки, уточняват от мениджърския екип.

В новосъздадена компания „АБО маркет“ работят 120 души, посочиха от фирмата. На въпрос дали компанията възнамерява да отвори хипермаркет и на други освободени от Carrefour площи Александър Викилев отговори: „Засега искаме да направим този модел устойчив, да докараме едно нещо докрай.“

Продуктова линия „Родна стряха“ в „Лидл България“

„Лидл България“ пусна в продажба над 50 продукта от български производители под името „Родна стряха“, съобщиха от търговската верига. Брандът обединява традиционни храни от разнообразни групи: месни деликатеси (луканка, суджук, саздърма), млечни (сирене, кашкавал, кисело мляко), сладкарски (халва, локум, вафли) и охладени тестени изделия, варива, подправки и напитки.

„Продуктовата линия „Родна стряха“ е доказателство за конкретни действия в подкрепа на българското производство. Още при стъпването си на българския пазар през 2010 г. Lidl започна да си партнира с български доставчици. Само за последните две години броят на българските производители в „Лидл България“ нарасна със 74, като 21 от тях са за плодове и зеленчуци. За периода 2015-2016 г. стоките от български производители в постоянния асортимент се увеличиха с 30%, а тези в акционния – с близо 40%“, споделя Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на компанията, цитирана в прессъобщението.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *