Отлагат подписването за газопровода с Гърция

Окончателното инвестиционно решение за изграждането на газова връзка между България и Гърция отново се отлага.

Подписването, което беше предвидено за 12 юни, няма да се състои поради голямата ангажираност на ресорните министри на двете страни. Това съобщи зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, цитиран от в. „Преса“.

Министрите Теменужка Петкова и Панайотис Лафазанис ще обсъдят нова дата по време на посещението им в Русия на 18-21 юни. Двамата ще се срещнат на международния икономически форум в Санкт Петербург.

„Надявам се, че подписването на окончателното инвестиционно решение за газопровода с Гърция ще се състоидо края на юни“, каза Станков.

Тази междусистемна връзка ще бъде първата алтернатива на газовите тръби от Русия. България разчита на нея за получаването на договоренитепоне 1 млрд. куб. м годишно от Азербайджанот 2019 г. Този срок едва ли ще бъде спазен, защото според последните данни газ от „Шах Дениз“ ще потече в посока ЕС едва през 2020 г.

Миналия месец министър Теменужка Петкова заяви, че строителството на интерконектора трябва да започне след март 2016-а и да завърши през 2018-а. Преди три години имаше план тръбата да е готова през 2014-2015 г.

Трасето на газопровода Комотини-Хасково-Стара Загора е с дължина 182 км, от които 151 км са на наша територия. Първоначалният капацитет на тръбата ще бъде за пренос на 3 млрд. куб. м газ. Ориентировъчната стойност е 210 млн. евро.

Газопровод към Румъния

Късно в понеделник „Булгартрансгаз“ обяви резултата от конкурса за прокарване на газопровод под Дунав към Румъния. Победител е „Станилов ЕООД“. Дружеството ще изгради липсващата отсечка под реката за близо 4,6 млн. евро в срок от 169 календарни дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *