Отложиха промените в Конституцията за пакта за стабилност

Парламентарната група на Коалиция за България предложи в дневния ред на Народното събрание гласуването на поправките, но председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) поиска отлагането му. Нейният мотив бе, че не трябва фискалната стабилност на страната в залог на предизборни страсти.
Пактът за стабилност, идея на финансовия министър Симеон Дянков, предлага преките данъци да се променят само с две трети от депутатите. Освен това бюджетният дефицит не трябва да надхвърля 2%, а преразпределението от него не трябва да надхвърля 40%. Според правилата, ако текстовете на първо четене получат по-малко от три четвърти, но не по-малко от две трети (160) от гласовете на всички 240 депутати, се поставят за ново разглеждане не по-рано от два и не по-късно от пет месеца. При новото разглеждане проектът се смята за приет, ако е получил вота на не по-малко от 160 депутати (две трети).
Проф. Любен Корнезов от ПГ на „Коалиция за България“ обаче заяви, че отлагането на гласуването е противоконституционно, тъй като текат срокове.
„Ако е вярна вашата теза, тримесечният срок е изтекъл, тъй като сроковете на Конституцията не са зависими от сроковете в Правилника на парламента, които не действат по време на ваканция. Спазила съм Конституцията, като преди изтичането на срока за обсъждане на промени в нея, са приключили разискванията. Оттук насетне кога и как ще се проведе гласуването не зависи от императива на Конституцията за този срок”, обясни председателят на парламента Цецка Цачева.
Обсъждането на промените на първо четене започна на 29 юли и разискванията приключиха тогава. Не бе наличен кворум , което доведе до поименна проверка. „Поради липса на кворум заседанието бе прекратено и затова разискванията по проекта за промени в Конституцията са приключили”, припомни Цачева.
„Отлагането на гласуването издава безпомощност. Това е страх от гласуване, защото знаете, че няма да можете да съберете мнозинство и това ще е прецедент”, заяви Ангел Найденов от левицата. Той подчерта, че промени в Конституцията се правят, когато има събрано минимално мнозинство, което основният закон изисква. По думите му това означава да има съгласие по промените, а ГЕРБ не са го постигнали. „Разискванията на проектозакон завършват с гласуване. Подложете промените на гласуване и ще видите, че нямате подкрепа и това е ясно за всеки. Не се опитвайте с псевдо процедури и с приказки за дълговата и световната криза да отклонявате въпроса за гласуването”, призова Найденов депутатите от ГЕРБ.
Мая Манолова от БСП пък се обърна директно към Цачева. „Превърнахте 41-ото НС в партийно събрание. Това е провал на управляващите. Имайте смелостта да си изпиете чашата до края с предложените от вас промени в Конституцията”, коментира червената депутатка.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *