Отмяна на Шенген и връщане на граничния контрол поиска Испания

Вътрешният министър на Испания Хорхе Фернандес Диас заяви, че ще предложи поправки в Шенгенското споразумение, позволяващи гранични контроли, за да се ограничи движението на бойците от „Ислямска държава“, връщащи се от Близкия изток в Европа.

„Ще защитим въвеждането на проверки по границите и е възможно като последица да се наложи да променим споразумението от Шенген, което постановява свобода на движение в шенгенското пространство, обхващащо 26 държави, от които 22 от Европейския съюз“, заяви министърът преди министерско заседание по тази тема в Париж, цитиран от bTV.

Външният министър на Италия Паоло Джентилони заяви обаче, че прекратяването на действието на Шенгенското споразумение заради терористичната заплаха би било грешка.

„Шенген ни гарантира свободата на движение и ако заради няколко десетки терористи се откажем от тази свобода, това ще бъде голям подарък за тях“, каза той.

След срещата си във френската столица и преди националния марш в Париж министрите на вътрешните работи на 11 европейски държави призоваха за засилване на контрола по външните граници на ЕС и за задълбочаване на сътрудничеството между интернет операторите, за да се пресекат екстремистките сайтове.

Това се казва в декларация, приета днес на съвещание в Париж по въпросите на борбата срещу тероризма с участието на американския министър на правосъдието Ерик Холдър.

„Най-напред трябва много бързо да приключим започнатата работа с Комисията за затягане при непроменено европейско право на контрола на европейските граждани, когато преминават външните граници на Съюза“, уточни френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов пред журналисти след съвещанието.

Ръководителите на министерствата на вътрешните работи наблегнаха на спешната необходимост от усъвършенстване на системата за обмен на данни между летищата вътре в ЕС относно придвижването на пътници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *