Отново закипя в Банско

Банско продължава да се строи, но не както в минали години. Това каза в интервю за БТА кметът на община Банско Александър Краваров, попитан доколко кризата е засегнала строителството в курорта и дали са намалели строителните разрешения.
Кризата действително се чувства в строителния бранш и тук, коментира кметът. За радост, в Банско няма такъв голям срив на работната ръка и повишение на безработицата, защото тук идват да работят хора предимно от съседни общини.
Строителните разрешения не са намалели, но в момента се забелязва една тенденция – подписвам строителни разрешения главно за изграждане на обекти от инфраструктурата – водопроводи, канализация, елзахранване.
По отношение на инфрастраструктурата на град Банско нямаме никакви проблеми за зоните, които са в регулация, съобщи Краваров. Тази година трябва да положим още около 10 км газопроводна мрежа и да започнем асфалтирането на улиците. Има доста работа на територията на туристическите зони, но не бива да бъдем критикувани за неща, които са задължения на инвеститорите.
В момента строителството в Банско продължава, допълни кметът. Отпаднали се забраните, които общината налага по време на активния туристически сезон. Остава само забраната за влизането на товарни коли в града. Според Краваров тя почти се спазва, допускат се и нарушения, но това той обясни с ограничения кадрови ресурс на полицията да контролира по всяко време и навсякъде.
За общината остава задължението да довърши ремонта на пътя Банско – Шилигарника, както и на два моста, които са почти готови, съобщи кметът. Остава и задачата през летния сезон да довършим трасето за летния биатлон, защото през 2010 година Банско ще бъде домакин на световно първенство, каза още той. Трябва да подготвим и да представим в МОСВ и нашите предложения за промяна на плана за управление на Националния парк „Пирин“. Те са свързани с проектите ни за изграждане на втора кабинкова въжена линия, разширяване на ски-зоната Банско и на изграждане на ски-зоната Добринище.
На въпрос за броя на хотелите и легловата база в курорта кметът отговори, че миналата година са пусната в експлоатация три нови хотела, останалите са малки хотелчета и апартаментни кооперации. Тази година се очаква да влязат в експлоатация още два по-големи хотела. Краваров уточни, че общият брой на хотелите в Банско в момента е над 40, в това число са и семейните, а легловата база предлага около 15 000 места. Това, което се говори, че в Банско има 20-30 хиляди апартамента, не е вярно, заяви той.
Кметът на Банско не изключва вероятността на фона на кризата да има и фалирали хотели. България, каза той, не е страна, откъсната от света. Това се е случвало и в други държави, сигурно ще се случи и в българските курорти – било зимни или по Черноморието. И вероятно ще се случи на хора, които са си правили инвестиционните планове, без да се съобразяват с реалните възможности, с пазара и това, което може да стане.

БТА
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *