Отново тежко лято чака автомобилните гиганти на САЩ

Опасенията за това накъде ще тръгне икономиката на страната са охладили ентисуиазмът на американците през изтеклия месец да купуват коли, показват последните данни.

Анализаторите коментират, че това е сигнал за неустойчивостта във възстановяването на автомобилната индустрия в страната.

General Motors, Ford Motor Co.и Chrysler Group LLC обявиха, че през юни продажбите им на нови автомобили и камиони са се понижили с 12 до 13 на сто на месечна основа. В същото време Toyota Motor Corp. е отчела свиване с 14 на сто, Nissan Motor Co. – спад с 23 %, а при Honda и Subaru се наблюдава понижение на продажбите с 9 процента спрямо резултатите за май. Hyundai обаче е устоял на тенденцията с лек растеж на продажбите – 4 %.

Хората се въздържат от покупки на скъпи и дълготрайни стоки, тъй като продължават да се безпокоят за безработицата и цените на жилищата, е обяснението на анализаторите. Пестеливостта на потребителите би могла да означава тежко лято за автомобилопроизводителите, които се надяват да подобрят продажбите си след мрачната 2009 година, коментират наблюдателите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *