Отоплението на газ в София пести 78 лева на месец

Отоплението на тристаен апартамент от 80 квадратни метра столицата излиза с почти 80 лева на месец по-евтино, ако домакинството е газифицирано. В студените месеци то би платило 127 лева – със 78 лева по-малко, отколкото ако се използва ток, показват изчисленията на „Софиягаз“. Подобни са данните и за провинцията. Домакинство от Разград например ще топли апартамента си от 65 квадратни метра през тази зима за 100 лева на месец, са пресметнали от „Овергаз-север“. За сравнение, за отопление на същото жилище с ток то ще трябва да даде 180 лева.

Домакинствата предпочитат отоплението и готвенето на газ, защото не зависят от градусите навън. Ако използват климатик и температурата навън падне под нулата, ефективността на уреда рязко намалява, а оттам и отделяната от него топлина. Друго предимство на отоплението на природен газ е по-бавното изстиване на радиатора, който продължава да отделя топлина дори след като е изключен. Бойлерът на синьо гориво пък загрява водата три пъти по-бързо от електрическия, което осигурява допълнително пестене на енергия, допълват от компанията.

В съветите си за икономия експертите препоръчват настройките на газовия котел да са съобразени с големината на помещенията и радиаторите или конвекторите в тях. Ефективното газово оборудване намалява консумацията на синьо гориво с около 15% и затова е от съществено значение правилната конфигурация на уредите спрямо нуждите на домакинството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *