Отпадат таксите при плащане с банкови карти в ЕС

Хотелските резервации и пазаруването в интернет от чуждестранни търговци занапред ще е по-евтино за българските потребители. Това става възможно, защото от 13 януари е в сила нова евродиректива за платежните услуги, която ограничава допълнителното таксуване, и таксите при плащане с банкова карта в рамките на Евросъюза отпадат.

Новината веднага предизвика огромен интерес в България, въпреки че у нас такси при плащане с банкова карта през виртуален или ПОС терминал не се начисляват – нито от търговеца, нито от банката издател. От години съществува и законова забрана търговците да таксуват потребителите за това, че при плащане използват банкова карта.

Улеснението за българските потребители ще бъде най-вече при трансгранични сделки – например при пазаруване в интернет от чуждестранен търговец, при резервиране и плащане на хотелски настанявания, самолетни билети, екскурзии и др. Причината е, че не във всички държави от ЕС досега имаше забрана да се начисляват допълнителни такси за картови плащания, което води до големи различия на пазара и объркване сред потребителите. Новата директива въвежда еднакви правила за всички членки на ЕС, за да гарантира на европейския гражданин, че ако плати с банкова карта стока или услуга от друга държава членка, няма да бъде таксуван допълнително.

По този повод Европейската комисия дава следния пример: „Клара от Австрия иска да плати самолетен билет онлайн. Тя избира полета от уебсайта на авиокомпанията и плаща, но когато въвежда информация за своята кредитна карта, авиокомпанията добавя 10 евро към сметката за това, че използва VISA карта. В този случай Клара трябва да се свърже с местната комисия за защита на потребителите и да подаде жалба срещу авиокомпанията. Авиокомпанията трябва да върне 10-те евро и да премахне този вид такси от правилата си“.

Забраната за допълнителни такси ще покрие 95% от картовите плащания в ЕС и ще спести на потребителите повече от 550 млн. евро годишно, е изчислила Европейската комисия. Регламентът обаче няма да важи за разплащания с American Express, Diners Club и някои видове корпоративни кредитни карти.

Банките, издатели на карти, също вече няма да начисляват такси върху крайния потребител. Все още има български банки, които таксуват клиентите си, ако се разплащат с карта от ПОС терминал, който се намира в чужбина. Таксата стига до 0.5% от стойността на трансакцията. Остава обаче таксата за превалутиране – например ако картата е левова, а се правят разплащания в друга валута.

Новата директива за платежните услуги има за цел да направи по-изгодни за потребителите всички трансгранични плащания в евро в рамките на ЕС. Затова се въвежда и изискване банките да не могат да налагат на клиентите си различни такси според това дали плащането е в рамките на тяхната държава, или е извън нея. „Ако вашата банка ви таксува с 1 евро всеки път, когато теглите пари във вашата страна от банкомат на друга банка, същата такса трябва да ви начисли и когато теглите пари в друга страна в ЕС“, дава пример ЕК. Това правило важи и за трансфери между банкови сметки в различни европейски страни, за теглене на пари в брой от банкомати и директен дебит.

Новите изисквания на евродирективата са на път да станат част и от българското законодателство. През декември 2017 г. парламентът прие на първо четене новия закон за платежните услуги, изготвен от БНБ и съобразен с директивата.

Една от мерките е по-добрата защита и сигурност за платците с банкови карти. С тази цел ще бъде свален прагът за възстановяване на суми, откраднати от банковата карта. Така, ако някой източи банковата ви карта след кражба или копиране на ПИН кода, банката е длъжна да покрие задължително всяка сума над 100 лв. В момента максималният размер, над който банката възстановява неразрешени картови разплащания, е 300 лв.

Сигурност

Банките трябва да въведат по-строги мерки за идентификация на платеца при електронно разплащане. Те ще трябва да използват поне два независими елемента за идентификация на клиентите си. Те са категоризирани като знание (нещо, което само ползвателят знае – парола), притежание (нещо, което само ползвателят притежава – еднократните кодове, получени по токен устройства, телефони или електронна поща ) и характерна особеност (нещо, което характеризира ползвателя – биометрични данни като пръстов отпечатък или разпознаване на ириса). Предвижда се и общо намаление на всички такси, които събират банките, информира в.Сега. Така например се въвежда изискването таксите, които всяка банка събира по основните платежни операции, да са по-ниски от средния размер на таксите, събирани в предходната календарна година. Контролът за това ще се осъществява от БНБ. Нещо повече, когато 10 или повече банки не начисляват такса за някоя от основните операции, тази услуга се определя като безплатна в регистъра на БНБ. Това означава, че и останалите банки трябва да започнат да я предлагат безплатно.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *