Отрязаха ваучерите за частни детски градини

100-те лева, които във вторник парламентът обеща на родителите, неуспели да запишат детето си в общинска детска градина, най-вероятно няма да бъдат дадени. При окончателното гласуване на бюджета за следващата година, депутатите записаха практически неизпълнимо условие за отпускането им.

Условието е към 31 март финансовото министерство да има категорична прогноза, че излишъкът в края на 2009 година ще бъде над 3 процента. Заради финансовата криза е малко вероятно това да се случи, призна и председателят на бюджетната комисия в парламента Румен Овчаров.

По неофициална информация решението да се постави такова условие е взето на среща при премиера във вторник вечерта. Аргументите на коалиционните партньори на НДСВ, чието предложение за 100 лв. ваучер за частни детски градини във вторник бе прието, са били, че сумата за реализирането на тази идея надхвърля 100 млн. лв. и няма ясен механизъм за изпълнението й.

Жълтите се съгласили с това, при положение че след разглеждане на бюджета днес се премине към гласуването на законопроекта за културното наследство. Това обаче беше записано в края на седмичната програма за работа на Народното събрание и предизвика недоволството на жълтите, но те успяха да го преместят едва десета точка.

Междувременно председателят на парламента Георги Пирински съобщи, че депутатите ще получат коледни премии, но не уточни размера им. По думите му народните избраници ги заслужавали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *