Отрязаха военните за жилища и подаръци

Депутатите отхвърлиха предложението военните да могат да закупят жилището, в което живеят след 15 години служба. Днес в парламента приеха текстове от промените в Закона за отбраната и въоръжените сили.

„Министерството на отбраната не е толкова богато и в момента има недостиг на жилища. С това предложение МО се превръща в министерство със социални функции. Освен това в годината на криза, когато няма достатъчно средства, не би могло да се мисли за изграждането на нови жилища. Към този момент това предложение не е съобразно“, каза от трибуната на парламента зам.-председателят на Комисията по външна политика и отбрана Живко Тодоров, предаде “Фокус”.

Депутатите приеха също така предложение, според което военнослужещите са задължени да декларират конфликт на интереси. Освен това военните няма да могат да приемат подаръци, дарения, пътувания, настаняване в хотел, оказване на гостоприемство, отстъпки от дължими плащания, преференциални заеми или други облаги и услуги, които водят до оказване на влияние върху изпълнението на служебните им задължения.

Дискусия предизвика текстът, според който на военнослужещите се изплащат възнаграждения и обезщетения без да се уточнява срок за това, предаде БТА. Според сега действащия закон обезщетенията по този раздел трябва да се дават в срок до 45 дни от настъпването на основанието за изплащането им.
Министър Николай Младенов обясни, че МО не отнема правото на обезщетение на хората, които напускат системата, а иска да създаде механизъм, който да позволи изплащането на тези средства в нормален срок. В момента тези плащания са практически невъзможни заради източването на бюджета на министерството, каза той. Младенов посочи, че през последните месеци МО е забавило парите, защото не е можело да ги изплати заради недостиг на средства.

Офицерите със звание „генерал-майор“ (контраадмирал) ще се пенсионират на 58 години, а не на 60, както досега, реши още парламентът. С една година се намалява възрастта за пенсиониране на офицерите със звание „генерал-лейтенант“ (вицеадмирал) и така става 59 г. Пределната възраст за военна служба за войниците и матросите ще бъде 45 години, вместо 49.

Лицата с научно звание „доцент“ или „старши научен сътрудник втора степен“, както и „професор“ или „старши научен сътрудник първа степен“, могат да продължат да заемат длъжностите си до навършването на 60 г.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *