Отслабване на икономическото доверие в ЕС и България през март

През март икономическото доверие в Европейския съюз и в частност в България отстъпва за трети пореден месец от върховете, достигнати в края на 2015 година, показват резултати от последно проучване на Европейската комисия. Подобно на аналогичните негативни данни за еврозоната, влошаването на икономическото доверие в целия ЕС се дължи най-вече на спад на потребителското и на доверието в строителния и в сектор на услугите.

Индексът, измерващ икономическото доверие в ЕС, се понижи през март до 104,6 пункта от 105,3 пункта през февруари, отстъпвайки за трети пореден месец от многогодишен връх от 108,5 пункта, достигнат в края на миналата година и достигайки най-ниско ниво от декември 2014 година.

Последното проучване на Европейската комисия отчита слабо подобрение на индекса, измерващ доверието в индустриалния сектор на ЕС (повишение до -3,9 пункта от -4,3 пункта през февруари) и на индекса, оценяваща доверието в търговията на дребно (повишение до 4,5 от 4,4 пункта), но солиден спад на индекса, оценяващ доверието в сектора на услугите (до 9,0 от 10,7 пункта) и на индекса, измерващ доверието в строителния сектор (понижение до -16,9 от -15,0 пункта).

Влошаване регистрира и потребителското доверие в 28-те страни-членки на ЕС, като през март този индекс се понижи до -7,3 пункта от -6,6 пункта през втория месец на годината.

Според Европейската комисия важният показател за икономическото доверие на България също бележи понижение, но малко по-сдържано, отколкото в целия ЕС, достигайки 8-месечно дъно от 104,2 пункта (най-ниско ниво от юли 2015 година) спрямо 104,8 пункта през февруари и спрямо многогодишния връх през декември от 105,8 пункта. Въпреки това понижение, индексът на икономическото доверие в нашата страна все още остава стабилно над важното ниво от 100 пункта за четиринадесети пореден месец, след като в края на 2014 година успя да изплува за пръв път над това водоразделно ниво.

Слабо повишение до 0,1 пункта от -0,1 пункта бележи индексът на доверието в българския индустриален сектор, излизайки отново на позитивна територия. В същото време има влошаване на доверието в сектора на услугите (понижение на съответния индекс до 8,5 пункта през март от 10,1 пункта през февруари), докато индексът, оценяващ доверието в строителната сфера се понижава до -23,3 пункта от -22,1 пункта, а индексът на доверието в търговията на дребно падна до 11,0 от 12,8 пункта.

За разлика от данните за целия ЕС, последното проучване на ЕК отчита слабо подобрение на индекса, измерващ потребителското доверие в България през март до -29,5 пункта от -29,9 пункта през февруари и спрямо -30,7 пункта през януари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *