Отстъпление на долара на фона на спекулации

Четвъртък бе богът на фундаментални данни от САЩ, характеризиращи състоянието на американската икономика. Положителни новини от пазара на труда, според които седмичните обезщетения при безработицата регистрират рекорден спад за изминалото 6-месечие, не бяха в състояние да заглушат отрицателните ефекти върху зелените банкноти от докладите за спада в строителното на домове и за по-слабия ръст в индустриалното производство.

Според обявените данни в САЩ все още има неоползотворени производствени капацитети, а строителството на домове през октомври регистрира спад в размер на 5.6%, достигайки 2.014 милиона, което е най-ниска стойност от 8 месеца насам. Данните се потвърждават и от разрешителните за строителство в страната, които намаляват с 6.7% на месечна база, достигайки 2.07 милиона, което съществено надминава пазарни очаквания за спад до 2.160 милиона. На този фон положителните данни от пазара на труда, според които в незасегнатите от ураганите региони на страната заетостта се запазва относително стабилна, не оказаха очакваното положително влияние върху зелените банкноти. Седмичните молби за обезщетения при безработицата достигнаха най-ниска стойност от април тази година /спад от 25 000 до 303 000/.

Друг важен икономически показател – индустриалното производство в страната се покачи с 0.9% за октомври, като не достига пазарните очаквания за 1-процентов ръст. Обявяването на промяната в индустриалното производство предизвика непосредствено поевтиняване на долара с близо 50 пипса, като зелените банкноти продължиха да отстъпват срещу единната валута до края на американска търговска сесия в четвъртък. Една част от пазарните анализатори смятат, че загубите на долара се дължат на слухове относно скорошна промяна в стойността на китайския юан. Не на последно място спадът на долара се обяснява с желанието на някои форекс участниците да приберат печалби от дълги доларови позиции.

В средносрочен план оптимистичната прогноза за икономическия ръст в САЩ за 4-тото тримесечие /+3.5%/, както и очакваното повишение на основната лихва през декември, ще продължат да подкрепят зелените банкноти. На европейския фронт пък липсата на достатъчно убедителни доказателства за начало на икономически подем и умерената инфлация все още не дават основание на ЕЦБ да подкрепи единната валута.

Четвъртък донесе стабилизация при японската йена, която възвърна част от загубите си от началото на седмицата след като стана известно в четвъртък, че чуждестранните резидентни са инвестирали над 3 милиарда щатски долара в акции и облигации от японския пазар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *