Отхвърлиха предложението пътните фирми да сключват „Гражданска отговорност”

Младите водачи да не шофират нощно време, предвиждат промените в Закона за движение по пътищата, които парламентът одобри на първо четене. Само два от петте проекта за промени в Закона за движение по пътищата (ЗДвП) бяха одобрени на първо четене в Народното събрание.

Този на БСП, който беше приет, предвижда младите водачи да не управляват автомобили с обем на двигателя над 1600 куб. см, да не шофират МПС от 23.00 до 5.00 часа сутринта, да карат с 10 км/ч по-ниска скорост от обозначената, да не превозват пътници до 18-годишна възраст без присъствието на правоспособен водач, да получават 2/3 от контролните точки при издаване на книжка. С промените се въвежда и нов вид наказание – безвъзмезден труд в полза на обществото. Социалистите предлагат още и глобата с фиш да се вдигне от 50 на 100 лева без право на обжалване.

Отхвърлени бяха проектите на НДСВ и този на Ваня Цветкова от БНД и независимия депутат Светослав Спасов. Двамата избраници предлагаха фирмите, които поддържат пътищата, да сключват застраховка „Гражданска отговорност”. Идеята беше при инциденти заради състоянието на настилката да бъдат покрити разноските за лечението на пострадалите и имуществените щети.

„Защитавате дупките-убийци”, коментира след отхвърляне на проекта Светослав Спасов. В този на жълтите стопаните на пътя се задължаваха да сигнализират всички участъци, където са налице препятствия или опасности, застрашаващи безопасността на движението. Той обаче също не беше приет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *