Отчуждават имоти в Пловдивско заради жп линията Пловдив-Свиленград

С правителствено решениеще бъдат отчуждени 28 частни имота в община Първомай, област Пловдив, с обща площ 37,7 декара, които са необходими за модернизацията на жп линията Пловдив-Свиленград и за оптимизиране на трасето за скорост 160 км/ч., съобщиха от правителствената информационна служба.
Отчуждаването се налага поради частично изменение на парцеларните планове за засегнатата територия в землищата на гр. Първомай и кв. Дебър, община Първомай.
Изменението включва промяна на връзката на новопроектирания пътен надлез на км 199+239.475 с републиканската пътна мрежа.
Министерският съвет одобри още промени в свои решения от 2005 г. за отчуждаване на имоти и части от имоти за изграждане на жп линия Пловдив-Свиленград. Те се налагат по силата на решения на Върховния административен съд, постановяващи извършване на нови отчуждителни процедури.
Имотите се намират на територията на общините Първомай и Садово, област Пловдив, уточняват от кабинета.
Правителствотореши още да се отчуждят и частни имоти за изграждане на обекта „Велико Търново – Гурково“. Имотите се намират в землищата на селата Големаните, Габровци, Въглевци, Вонеща вода и Райковци, община Велико Търново, област Велико Търново, и представляват земеделски земи и горски фонд.
Лошото експлоатационно състояние на обекта, увеличеният транспортен трафик, невъзможността за гарантиране на пропускателната способност и осигуряване на безопасността на движението налагат спешна реконструкция на най-натоварения проход през Стара планина – „Хаинбоаз“.
Решенията могат да се обжалват пред Върховния административен съд (ВАС) в 14-дневен срок от обнародванетоим в „Държавен вестник“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *