От АБВ прогнозират масов отказ на общините от европроекти

София /КРОСС/ Догодина може да станем свидетели на масов отказ на общините да усвояват европейски средства, предупреди кметът на Благоевград Костадин Паскалев, който участва в разбор на Бюджет 2011 на новото сдружение АБВ, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Паскалев, който е един от основателите на АБВ, предрича местната власт да изпита сериозни проблеми да прави проекти и да усвоява европари, тъй като се намира в сериозна финансова криза. Това се дължи на намалената държавна субсидия за общините и по-малкото приходи, които те събират заради кризата и спадането на икономическата активност.
Друг проблем е административната тежест и възможността на държавата да бави процедурите чрез различни административни лостове: „Държавата има всички лостове да отреже главата на всеки кмет по всяко време. Затова кметовете се държат като мухи, както и националното сдружение“‘. Така Паскалев отговори на въпроса дали Бюджет 2011 създава пречки пред дадени общини за идващите местни избори.
Градоначалникът призна, че чака одобрения от различни държавни агенции от една или две години. Освен това Паскалев отбеляза и „тежката полицейщина“, която изпитва на свой гръб- всички негови 16 европроекта на Благоевградската община са разследвани по анонимни сигнали и такива на общинари от ГЕРБ.
„При този финансов недоимък държавата, чрез бюджета, не пое ангажименти за усвояването на европейските средства“, каза Паскалев.
Кметът на Благоевград критикува и „наглото прехвърляне на отговорности“ от страна на кабинета- правителството няма да вдигна данъци, но позволява на общините да го правят.
Бившият външен министър и настоящ евродепутат Ивайло Калфин обобщи, че Бюджет 2011 не отговаря на проекта за европейски бюджет, където приоритети са дадени на образованието, екологията, науката и икономиката на растежа. Калфин възрази срещу преструктурирането на БАН, което няма аналог в ЕС, както и твърде малкото пари, които се отделят за наука. „Отиваме в друг съюз. В Африканския не знам какви цели си поставят“, каза Калфин по отношение на образованието.
Евродепутатът обобщи, че правителството отдалечава страната от средните европейски нива.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *