От Афганистан изнасят по $1 млрд. годишно

Над 3 млрд. долара са били изнесени от Афганистан през летището в Кабул през последните три години, пише вестник „Уолстрийт джърнъл“.

Сумата е толкова голяма, че според американски следователи изнасянето на парите в чужбина е било възможно само с участието на високопоставени афганистански политици, замесени в схема за износ на суми, отклонени от американски помощи и от продажба на наркотици.
Парите са били

опаковани в куфари

и са били изнесени от страната напълно легално. Вниманието на американски и афганистански следователи било привлечено преди всичко от размера и от подозрителния произход на изнасяните суми.

Предполага се, че част от парите са били просто
отклонени от средствата, отпускани от САЩ и ЕС
за различни проекти, както и от НАТО за изпълнение на договори за външни услуги – за наемане на охранители, за строителство и за доставки на стоки за натовските войници. Само през миналата година НАТО е похарчила 14 млрд. долара за операциите си в Афганистан, посочва вестникът.
Друга част от парите е получена от търговия с опиум.
Декларираните суми, изнасяни „легално“ през летището в Кабул, са баснословно големи за страна, чийто брутен вътрешен продукт е едва 13,5 млрд. долара. Само миналата година от страната са били изнесени повече пари, отколкото са постъпленията в държавната хазна от данъци и мита.
„Изглежда, че много от парите на американските данъкоплатци просто изчезват, много пари идват и от опуима“, заявил американски следовател, който се занимава със случаи на корупция и следи източниците на финансиране на талибаните.
Голяма част от парите, които преминават през летището в Кабул, се

изнасят от засекретени екипи на частни компании за трансфер на пари,

известни като „хауала“ (буквално „сарафи“), каквито под една или друга форма съществуват от векове в ислямския свят, пише вестникът. Тяхната лоялност към клиентите е пословична, както и пълната секретност, зад която крият своите клиенти. Американски източници твърдят, че след клиентите на „хауала“ е вицепрезидентът Мохамед Фахим и един от братята на президента Карзай.
Произходът на парите се разследва.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *