От борсата лъха на пари

Януарският ефект на фондовата борса каза своята дума, като оптимизмът се възвърна почти по всички позиции. Основните дружества отбелязаха растеж, като за трети път в рамките на една година „Индустриален холдинг България“ премина границата от 4 лева. Около тези нива се търгува и друг основен бивш приватизационен фонд – „Доверие“, но негативните новини около него го държат далеч от всякакви рекорди. В Държавен вестник беше обнародвана поканата за начало на увеличението на капитала на „Синергон холдинг“, което повлия позитивно на позицията.

Активността на пазара през седмицата се изрази и от лицензирането на двете нови дружества на ЦКБ – за недвижими имоти и вземания, които може да дебютират на фондовата борса до края на месеца. Разрешение за започване на дейност получи и ново управляващо дружество, което е сигурна индикация, че в скоро време ще има и увеличение на броя на договорните фондове, които са сред основните фактори за поскъпването на пазара.

Малко изненадващо търсенето на компенсаторни инструменти запази своите нива, което съдейства за временно затишие на този сегмент. Новината, че руският купувач на ТЕЦ – Варна се отказва от приватизационната сделка, не уплаши купувачите. Оборотите на нива от малко под 60% от номинала останаха ниски.

Владислав Панев

„КД Секюритис“ ЕАД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *