От БСК предлагат данък „уикенд“ да се преработи

Така нареченият данък „уикенд“ въвежда сериозна допълнителна данъчно-осигурителна тежест, а разработените указания за прилагането му дописват Закона за ДДС. Това са коментарите на представители на фирми и счетоводители, участвали в дискусия по темата, организирана от Българската стопанска камара.

В нея са участвали представители на Института на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС), Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия (АССП), Българската стопанска камара (БСК), Асоциацията на индустриалния капитал България (АИКБ), браншови организации и фирми.

По време на дискусията е било подчертано, че нито промените в правилника за прилагане на Закона за ДДС, нито указанията на НАП за прилагане на данък „уикенд“ са минали на обществено обсъждане, а освен това те „дописват закона, което е недопустимо“.

Липсата на значим праг за същественост практически води до отчитане и облагане на всички активи, а това само по себе си създава изключително висока административна тежест за данъчно задължените лица, посочват от камарата.

Велин Филипов (зам.-председател на ИДЕС) посочва, че практически се въвежда сериозна допълнителна данъчно-осигурителна тежест, тъй като освен 20-те процента ДДС непризнат данъчен кредит върху ползваните за лични цели активи следва да се имат предвид 10-те процента данък върху доходите на физическите лица, получатели на непаричен доход, и около 30% осигурителни вноски.

Освен това налице е прекалена детайлизация за следенето актив по актив, въвежда се трети вид амортизация и т.н. Това означава според него, че има и скрити разходи за поддържане на персонал, който да следи всичко това. „Ние не сме против данъка, а сме против начина на администрирането му и объркващите указания на НАП. Отчетността трябва да е на ниво скъпи активи, а не на ниво телефони, лаптопи или таблети“, каза Велин Филипов.

Катя Крънчева (АССП) отбеляза, че този данък удря коректния бизнес, който ще понесе допълнителна данъчно-осигурителна и административна тежест, достигаща до 60%, а некоректният бизнес ще продължи да укрива счетоводна информация и данъци.

Станислав Попдончев (финансов директор в БСК) допълва, че освен коректния бизнес от данък „уикенд“ най-силно ще пострадат микро- и малките предприятия, където много често активите се ползват едновременно и за търговска дейност, и за лични нужни.

Николай Петков (член на УС на АССП) припомня, че по време на предходни дискусии по темата представителят на Министерството на финансите Людмила Петкова многократно е декларирала, че данъкът няма да се прилага върху евтините активи, а ще се отнася само до тези, надвишаващи значителна стойност.

Според Васил Велев (АИКБ) данък „уикенд“ е нова възможност за неравно третиране, изнудване и тормоз над бизнеса от страна на недобросъвестни представители на данъчната администрация. Освен това данъкът създава допълнителни административни прегради пред бизнеса. „Ако цялата ни енергия отива за това да правим отчети, кога ще работим за създаването на нови пазари, нови продукти, нови работни места“, реторично попитал Васил Велев.

Участниците в срещата са поставили въпроса за признаването на данъчен кредит и за личните автомобили. „След като ще се следи личното потребление, редно е да се даде данъчен кредит върху всички автомобили“, казва Велин Филипов.

Участниците в срещата смятат, че е нужно изработването на обща позиция на всички работодателски организации, която да съдържа конкретни искания и предложения към представителите на законодателната и изпълнителната власт, така че всички натоварващи бизнеса процедури (с неясен и неубедителен като обем фискален ефект за държавата!) да бъдат отстранени. Документът ще бъде пратен на НАП до края на седмицата, а на 9 февруари е предвидена среща с данъчната администрация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *