От днес започва подаването на данъчни декларации

Те са задължителни за гражданите, които са получавали пари, различни от заплати по трудов договор

От днес започва данъчната кампания за обявяване на доходи, получени през 2008 г. Декларация трябва да подадат всички граждани, които са получавали пари, различни от заплати по трудови договори – граждански договори, наеми, прехвърляне на имущество.

Повечето данъкоплатци вече няма да доплащат, тъй като от миналата година действа плоският данък и всички дължими налози са удържани авансово.

Експертите от НАП очакват да са повече данъкоплатците, на които ще се възстановява данък. Данъчни декларации могат да бъдат намерени в офисите на приходната агенция или изтеглени от сайта на НАП. Даже в офисите да няма формуляри, служителите са длъжни да ви предоставят, дори ако трябва да ги разпечатат на момента.

Срокът за подаването на декларациите и за внасянето на дължимите данъци е 30 април. Декларации могат да се подадат

– лично – в офис на НАП по постоянен адрес

– по пощата – с обратна разписка

– на място в 414 пощенски станции, където служител на „Български пощи“ ще ви издаде входящ номер

– по интернет.

Ако декларацията се подаде до 10 февруари и в същия срок се внесе дори част от дължимия данък, лицето има право да ползва отстъпка от 5%. Такава отстъпка може да се ползва и при подаване на декларацията по електронен път, подписана с електронен подпис, но срокът за ползването е 30 април. Двете отстъпки не могат да се комбинират.

Тази година отново гражданите ще подават само онези приложения, по които са получавали доходи и няма да се налага да попълват и подават цялата данъчна декларация. Задължителна е само общата част.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *