От днес – изискани вина и модерна техника на ВИНАРИЯ 2008

От днес до 29 март в палатите на Международния панаир Пловдив в рамките на 16-тата международна изложба Винария 2008ще си дадат среща производителите и любителите на лозарството и винопроизводството. В изложбата участват над 500 фирми от 32 държави, около една трета от участниците са български фирми.
Както винаги, родните изби са подготвили впечатляващи колекции. Наред с класическите вина, в тях има нетрадиционни съчетания от сортове грозде. Освен на уникални рецепти, производителите залагат и на специфични технологии за обработка на суровината, които придават неповторими качества на напитките. Друг акцент на ВИНАРИЯ 2008 е широкото предлагане на машини и съоръжения за лозарство и винарство. Фирмите от този бранш са 49% от изложителите – повече от производителите на вино и спиртни напитки, които са 33%. Тази тенденция се свързва с очаквания скорошен старт на Програмата за развитие на селските райони, по която ще може да се закупува и техника за лозарството със субсидии в размер от 50 до 65% от разходите.Изложението вечесе превръща в цялостно представяне на лозаро-винарската индустрия, показващо всички нейни сегменти и подпомагащо фирмите от всички сектори.
50-годишен коняк ще покаже френска фирма. Сред атрактивните предложения са кристалните чаши и декантери за вино, изработени от нов вид стъкло, което подчертава качествата на напитките. Двойнозавиващ трактор “Volcan DualSteer” с най-малък радиус на завой – 2,20 метра и с най-ниска кабина – 1,75 метра, ще могат да видят лозарите.
Най-мащабната проява от деловата програма е V Конференция на високо ниво с участието на министри и заместник-министри на земеделието на страните от Югоизточна Европа. На нея ще се обсъждат мерки за насърчаване развитието на отрасъла и разширяване на пазара на вино.
Представяне на Първата официална бизнес делегация на български винопроизводители, търговци и ценители на вино в САЩ също е част от деловата програма. В нея е включена и кръгла маса на тема „Българското земеделие и създаване на организация за разработване на проекти и усвояване на европейски фондове”.
На бала „Вино и любов, любов и вино” ще бъдат връчени наградите и медалите от Националните дегустации на вина и спиртни напитки, които се проведоха от 2 до 10 март. 838 мостри от вина, ракии и винено бренди, представени от 49 фирми, се състезаваха за българските винени „Оскар”-и. Оценяваха ги две дегустационни комисии, определени от Националната лозаро-винарска камара, която е съорганизатор на изложбата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *