От Молдова продават радиоактивни материали на ИДИЛ

Престъпни групировки в Молдова търгуват радиоактивни материали с купувачи в Близкия изток. Черният пазар е далеч от контрол.

В малката и бедна източноевропейска държава Молдова престъпни групи, ръководят процъфтяващ черен пазар с ядрени материали, съобщи Асошиейтед прес, като се позовава на следствени документи.

Властите в Молдова, които са работили съвместно с американското Федерално бюро за разследвания, са осуетили през последните пет години четири опита на групировки с предполагаеми руски връзки да продадатрадиоактивни материали на екстремистив Близкия изток.

Последният известен случай е от февруари, когато контрабандист е предлагал голямо количество цезий с много високо ниво на радиоактивност, като е опитвал да се свърже с купувач от групировката „Ислямска държава“.

Полицията в Молдова и съдебните власти са споделили документи от разследването на тези случаи с Асошиейтед прес, предаде БТА. В записи от подслушвателни устройства, заснети на видео арести, снимки на материали, пригодени за направата на бомби, документи и интервюта, АП откриватревожни пропуски в стратегията за противодействиена контрабандата.

От първия известен случай в Молдова през 2010 г. до най-скорошния през февруари, се забелязва тенденция:властите залавят заподозрените в ранните етапи на сделка, предоставяйки възможност на тарторите им да се измъкнат, заедно с контрабандните стоки.

Това според агенцията е показателно, че черният пазар на ядрени материали на Балканитедалеч не е поставен под контрол.

Най-сериозният случай започва през пролетта на 2011 г. с разследването на групировка, предвождана от руснак на име Александър Агеенко с прякор Полковника. Според молдовските власти той е служител наФедералната служба за сигурност. Посредник, работещ за Полковника, е записан как урежда сделка за продажбата на уран и подробен план за направата на „мръсна бомба“ на мъж от Судан. Планът е открит при обиск на жилището на посредника, се посочва в полицейски и съдебни документи.

Преди няколко месеца австралийският външен министър Джули Бишоп заяви, че „Ислямска държава“ се опитва да се сдобие срадиологично оръжие*(„мръсна бомба“). В превзетите градове в Ирак и Сирия джихадистите събират в медицински учреждения и научни центрове радиоактивни вещества, което“предизвиква опасения, че те се стремят да направят голяма мръсна бомба“, твърди Бишоп.

*Радиологично оръжие е оръжие, направено така че да разпръсква радиоактивен материал с цел да убива и/или да причинява разшрушения чрез своето психологическо и финансово въздействие върху град или друг гъстонаселен район. Често като синоним се използва понятието „мръсна бомба“. („Мръсната бомба“ е съставена от осем изотопа, използвани в промишлеността и медицината.)
Радиологичното оръжие не трябва да се бърка с ядреното оръжие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *