От началото на активната жътвена кампания 4 огромни зърновоза са преминали през 32-ро корабно място на първия зърнен терминал в БМФ Порт Бургас

Предпочитаният начин за морски превоз на зърно е чрез корабите от типа „Панамакс”. Ако се използва техния пълен капацитет, те могат наведнъж да пренесат няколко десетки хиляди тонове зърно, с което се снижава транспортния разход и товарът, без излишно оскъпяване, може да бъде насочен към големи разстояния.

Досега в българските пристанища Варна и Бургас ограниченията в газенето е било до 11 метра и корабите са се товарили максимално с 50 000 тона товари. Заради високият транспортен разход износът на българското зърно е бил ограничен само до района на Средиземноморието. В Черноморския басейн с пълен капацитет корабите са били натоварвани само в Констанца и в някои украински пристанища, като това естествено е предпочитаният вариант от търговците на зърно.

Единствените дълбоководни корабни места по българските пристанища са изградени в Бургас специално, за да обслужват товарите за „Кремиковци”. Металургичният комбинат спря да работи и те останаха неизползвани. Благодарение на гъвкавия мениджмънт и съобразителността на концесионера – „БМФ Порт Бургас”, 32-ро корабно място се превърна в първия терминал за товарене на кораби от типа „Панамкс” в пълния им капацитет. Съществуващите мощности – кранове, механизация и складова база са преобразувани съобразно технологията за товарене на зърно, постигнати са споразумения с търговците, с организациите за контрола върху качеството на товаро-разтоварните дейности, терминалът е одобрен от съответните сертифициращи органи като място, подходящо за товарене на зърно.

„За нас беше важно да убедим себе си и контрагентите ни, че този модел ще работи. Тепърва предстои да направим пазарни проучвания и разчети за по-крупни инвестиции в съвременна складова база за надеждно съхраняване на зърнени култури и в техника за бързо претоварване, за да превърнем тази част от терминала в модерно съоръжение за превоз на зърно.”, казва изпълнителният директор на „БМФ Порт Бургас” к.д.п. Жорж Дерелиев.

В „БМФ Порт Бургас” осъзнават от какво значение за икономиката – за цялата верига от производителите до износителите, е възможността българското зърно да получи достъп до големия световен пазар. Дружеството възнамерява да инвестира в изграждането на модерен специализиран зърнен терминал, за да даде стимул за развитие на този отрасъл от българската икономика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *