От парите за винетките ни: За един км ремонт – 2 бона

Като се разделят приходите от винетки на дължината на пътната мрежа, се получава, че плащаме по 1500-2000 лв. за ремонт на километър. Това каза председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

„Нашата пътна мрежа е 20 000 км. В момента с постъпленията, които имаме от винетки, са около 220 млн.лв.,а нетния приход е около 190 млн. лв.“, заяви инж. Лазаров. По думите му разликата от 30 млн. се изразява в това, че всяка година АПИ дава около 190 000 годишни винетки за социално подпомагане и допълни, че в тях се включват и разходите за отпечатване и разпространение на стикерите.

„Парите от винетките, като ги разпределим на 20 000 км пътища, реално се получават между 1500 -2000 лв./км разход“, обясни той.

По думите на инж. Лазаров коренът на проблема с повишаването на цената на стикерите се е зародил още при въвеждането им през 2004 г.

По думите му тогавашният консултант, немската фирма „Дорние консулт“, при изготвянето на доклада си е посочила, че за да няма шоково увеличение на цената и постъпленията от този вид такса да са достатъчни, трябва ежегодно цената на винетката да бъде повишавана с 10 лв.

„Тогава ръководството на агенцията е решило, че тази цена ще е твърде висока и е направило предложение за повишение от 5 лв. на година. За съжаление още в тогавашния парламент това предложение е паднало като непосилна сума за потребителите на пътищата, което автоматично води до недофинансиране на пътния сектор, защото ремонтите изискват средства“, посочи инж. Лазаров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *