От усвояване на фондове към закриване на общини

Да се създаде мегаагенция за развитие, която да бъде отговорна за управлението на средствата от ЕС, обединявайки всички управляващи органи, предложи министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев. Той съобщи тази идея пред участниците в петата среща на правителството с представители на бизнеса, предаде БТА.
Дончев лансира идеята за подобна мегаагенция още миналия петък, когато уточни, че срокът да заработи тази „централна структура за развитие” е след 2014 г., когато стартира следващият програмен период за усвояването на европейските фондове.
„Важно е да бъдат създадени и регионални структури, които на място да контролират изразходването на евросредства“, пояснил е още министърът. Тоест за да бъде ефективна, мегаагенцията трябва да бъде съчетана с  ново териториално и административно устройство на страната.
Посоката е към намаляване на броя на общините чрез доброволно обединяване, посочва министърът, като това може да стане чрез финансови стимули. „Доброволно обединяване на част от общините или закриване на част от тях ще намали публичните разходи, ще увеличи капацитета им да работят с евросредства“, казва Дончев, цитиран от „Дневник”.
Преди време министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев също заяви, че броя на общините, които в момента са 264, трябва да бъде намален.
Министър Дончев съветва заедно с намаляването на броя на областните администрации да се разширят правомощията на областните управители. Освен това според него трябва да се създадат шест регионални звена, които да се координират и да управляват общините.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *