От Федералното обединение на германската промишленост призовават за протекции от чужди инвеститори

Президентът на Федералното обединение на германската промишленост (BDI) Юрген Туман призова за създаване на обществена агенция за защита на индустриалния сектор от държавните чуждестранни инвестиционни фондове.

„Във всеки отделен случай ние трябва да се учим от модела на САЩ, да го преработим и адаптираме за нашите нужди“, заяви той пред „Файненшъл Таймс Дойчланд“.

В Америка, тамошната агенция определя дали придобиването на национална компания от чужд инвеститор може да създаде проблем за американската сигурност. След това тя предоставя препоръка на американския президент, който има 15 дни да реши дали да одобри сделката.

По този повод Туман добавя: „Тези правила трябва да бъдат въведени за бизнеса и индустриите, които са важни за германската национална сигурност“.

В тази категория той включва и самолетостроителния гигант „Еърбъс“, но се обявява против забраната за инвестиции в банковия сектор.

Страховете в Европа нараснаха с все по-силното настъпление на инвестиционни фондове, подкрепяни от правителствата на Русия, Китай и богатите на петрол страни от Персийския залив, информира АФП

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *