От 1 ноември у нас ще се издават лични документи с биометрични данни

Заявленията за издаване на нови документи за самоличност няма да се заплащат

След 31 октомври т. г. новоиздаваните български документи за самоличност ще съдържат биометрични данни и така ще отговарят на европейските изисквания. Правителството одобри днес промени в правилника за издаването им, които са резултат от измененията в Закона за българските документи за самоличност, влезли в сила от 1 януари т. г., съобщи правителствената информационна служба.

От 31 октомври заявленията за издаване на нови документи за самоличност няма да се заплащат. До тогава ще бъде въведена новата технология за издаване на документите с вграден електронен носител на информация, в който са записани биометрични данни и ще стане ясно какъв ще е срокът на експресната и бързата услуга за издаването на лични карти, паспорти и свидетелства за управление на МПС.

От 31 октомври т. г. отпада и изискването гражданите да представят необходимата за документите снимка, тъй като ще бъдат заснемани в пунктовете за приемане на заявления.

С промените в Правилника се регламентира по-ясно редът, по който ще се приемат заявления за издаване на паспорти и заместващи ги документи, с оглед решаване на проблемите с трафика на хора и най-вече на деца. Регламентира се още редът за издаване от дипломатическите и консулските представителства на страната на временен паспорт на граждани, както и издаването на временни документи за пътуване на граждани от страни-членки на ЕС. Посочено е как ще става предоставянето на данни от информационните фондове за издаването на български документи за самоличност и ползването им, а също и редът за подаване и приемане на заявления от деца и лица, които са незрящи, с физически недъзи или неграмотни.

Предвидени са три вида срокове за влизане в сила на разпоредбите на постановлението, обусловени от нужното технологично време за издаването на новите документи за самоличност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *