От 1 януари 2010 г. отпадат командировъчните на моряците

От 1 януари догодина, след влизане в сила на промените в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, ще отпаднат и командировъчните на моряците, плаващи под български флаг. Това съобщи председателят на Моряшкия професионален съюз Иван Велков.
Съгласно измененията в закона моряците, работещи за български корабособственик, стават самоосигуряващи се лица. Те ще бъдат задължени да изберат чрез подаване на заявление към фирмата работодател върху какъв доход ще се самоосигуряват, а тя от своя страна ще трябва всеки месец да внася избраната сума за осигуряване. Минималният праг за самоосигуряващите се през 2010 г. ще е 420 лева, а максималният – 2000. Ще бъде даден гратисен период за онези, които към 1 януари са на плаване. Те ще преминат към новия начин на осигуряване, след като се приберат в България. Особеност при т.нар. морски лица ще бъде липсата на задължение от тяхна страна да попълват годишна декларация за изравняване на доходите. За тях се приема, че месечните осигурителни вноски съответстват на пълния размер на сумата, която трябва да внесат за годината. Въвеждат се задължителни осигуровки и осигуровки по желание, например за безработица и за майчинство.
Има договорка с „Параходство БМФ“ сумите за осигуровки, плащани до този момент от началото на годината, да се прибавят към възнаграждението на моряците.
Очаква се командировъчните да отпаднат с вътрешен акт на Министерския съвет, вероятно чрез промяна на досега действащата наредба за командировките. От догодина за такива ще се приемат само служебните пътувания от и до кораба. Промяната ще даде възможност на работодателите да формират трудово възнаграждение на моряците в български левове, което ще включва основно и няколко допълнителни възнаграждения, сред които за работа на кораб и за нощен труд. Все още няма пълна яснота относно това как точно ще бъде оформено възнаграждението за работа на кораб. То обаче напълно трябва да компенсира сумата, получавана досега като командировъчни. До края на декември ще бъде решено дали тази сума ще бъде разпределяна равномерно като допълнение към основната заплата на моряците през цялата година, или ще се добавя към нея през месеците, в които са на плаване.
Велков коментира, че на практика след промените постъпленията от моряшките данъци ще са почти същите. Позитивни ще са резултатите главно по отношение на българските корабособственици. С изравняване на флаговете, т.е, след отпадане на задължението им да осигуряват работниците, те постепенно ще започнат да предпочитат да не рефлагират корабите си. Това ще има особено добри последици за корабособственици, които притежават малко плавателни съдове. Очаква се също самите моряци все по-често да предпочитат да плават под български флаг.

в-к Черно море

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *