От 2008 г. насам България не е намалила нито един данък

Има около 300-500 млн. лв. фискално пространство за намаляване на данъците и то трябва да се използва от политиците. От 2008 насам България не е намалила нито един данък.

Това обяви старши икономистът в Института за пазарна икономика Петър Ганев в предаването „В развитие“ с водещ Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му намаляването може да бъде в две посоки – намаляване на осигуровките или на ДДС, но за всички, тъй като е много важно да не се прави жест към определена група.

Ганев обобщи и предизборните заявки на партиите по отношение на данъците и разходите.

„Разделителната линия на политическия спектър е по отношение на плоския данък. От едната страна са БСП и Патриотите, които искат да го премахнат. От другата са тези, които го запазват – ГЕРБ и десните партии, които са доста раздробени, както и либералното ДПС“, обяви той.

През тази година се навършват 10 години от въвеждането на плоския данък в България, информира investor.bg. Каква е предисторията и какви са ефектите върху пазара на труда, икономическия растеж и изсветляването на икономиката?  „След 2008 г. приходите се покачват изпреварващо спрямо икономическия растеж и системата става по-ефективна“, подчерта икономистът.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *