От 4 януари сме с еврокомисар

Парламентът в Страсбург го препитва през ноември

Страсбург. Европейският парламент (ЕП) ще гласува на 4 януари кандидатурите на българския и румънския еврокомисар, предаде АФП.

Това ще стане на извънредно заседание, в което ще участват вече пълноправните български и румънски членове на ЕП. ЕП ще гласува само двата поста, а не целия състав на ЕК. Решението за датата на гласуване бе взето вчера сутрин от Председателския съвет на ЕП. В следващите няколко седмици България и Румъния трябва да представят кандидатури за еврокомисари, които впоследствие ще бъдат изслушвани от парламентарни комисии, съответстващи на техния ресор. Процедурата, наричана от някои „печене на шиш“, тъй като неподготвените често се изпотяват, ще стане през ноември.

Завчера в София шефът на ЕК Жозе Мануел Дурау Барозу заяви, че обсъждането на име за еврокомисар може да стане, след като всички страни членки ратифицират договора на България. С оглед на факта, че изслушванията ще са през ноември, това вероятно означава, че ратификацията ни трябва да е приключила дотогава. Заради двамата нови еврокомисари ЕК ще трябва да направи реорганизация. Цитирайки източници, близки до ЕК, румънският в. „Котидианул“ съобщи, че най-вероятно за двамата комисари ще бъдат отделени сфери от портфейлите на комисаря по здравеопазването Маркос Киприану и комисаря по правосъдие и вътрешен ред Франко Фратини. Изданието пише още, че румънският премиер Калин Попеску Таричану е получил зелена светлина от Барозу за определяне на комисар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *