Офисите в лондонското Сити достигат справедливата си стойност

Понижението на стойностите на офисите в лондонското Сити е толкова рязко, че днес пазарът е единственият глобален бизнес център на имоти, който предлага добра сделка на международните инвеститори. Няма друг офис пазар, който да е регистрирал толкова бърза корекция на цените, която би привлякла инвеститорите, става ясно от годишен доклад на консултантската компания DTZ.
В доклада, който покрива 38 страни в Европа, Азиатско-тихоокеанския регион и Северна и Южна Америка, се казва, че перспективата пред глобалните инвестиции в имоти остава мрачна, като не се очертава непосредствен отдих от падащите стойности.
За Великобритания се очаква периодът между 2008 и 2010 г. да донесе най-лошата обща възвръщаемост от имоти, откакто се следят данните от 1921 г.
В глобален мащаб възвръщаемостта от инвестиции в офиси се прогнозира да падне с една пета през 2009, като се очаква цените на имотите да се стабилизират едва през 2010 г.
Въпреки че на някои основни офис пазари стойностите се стабилизират, слабата икономика ще свали наемите на всички пазари, смятат от DTZ.
Във Великобритания наемите на първокласни офиси в Ситито и Уест Енд в Лондон са паднали с 31% и с 23% от пика през 2007 г. От компанията очакват понижение от още 14% в Ситито и 20% в Уест Енд през следващите две години. Но дори и наемите да паднат още, пазарът на първокласни офис площи в Ситито предлага привлекателна възвръщаемост.
В доклада се прогнозира, че лондонският Уест Енд, Мадрид, Париж и Сидни ще достигнат справедлива стойност по-късно тази година.
Повечето други пазари ще станат привлекателни за инвестиции през втората половина на 2010. Франкфурт, Ню Йорк, Шанхай и Токио няма да постигнат това преди 2010 г.
„Макар и да продължават да се сключват сделки на всички пазари, към момента има тенденция те да представляват много селективни възможности, често резултат от затруднено положение на продавача или на базата на много висококачествени наематели и дългосрочни наеми за наем“, казва Тони Макгоу, директор на отдела за глобални прогнози в компанията, цитиран от FT.
По думите му анализът показва, че пазарите „обикновено достигат справедлива стойност и тогава са в състояние да предложат по-широка основа от възможности, преди да достигнат дъното“. Макгоу добавя, че „ловният сезон“ още не е започнал.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *