Официално ще предлагаме на ЕК да пуснем спрени блокове на АЕЦ

Парламентарната комисия по енергетика прие решение парламентът да възложи на правителството да разгледа във взаимодействие с ЕК възможността за отваряне на затворени блокове на АЕЦ „Козлодуй“. Решението бе прието с мнозинство на открито заседание на комисията, на което бе изслушан и министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.
Според гласувания от депутатите текст повторното пускане на реакторите трябва да стане в съответствие с правото на ЕС, на техническите възможности и на изискванията за сигурност и безопасна експлоатация.
По думите на икономическия министър загубите, които България има от газовата криза, са катастрофа за страната.
„Не можем да стартираме някакви неизвестни източници на енергия, затова се вглеждаме в това, което имаме, и погледът ни стига до затворените 3-ти и 4-ти блокове на АЕЦ Козлодуй“, каза министърът. Единственото, което по действащия договор с ЕС се позволява на България, е при кризисна ситуация да пристъпи към пускане на 3-ти и 4-ти блок на централата, каза Димитров.
Той уточни, че за разлика от България Словакия няма това право и затова реакциите от страна на редица държави-членки спрямо словашкото предложение за отваряне на спрените мощности са били крайно негативни. По казуса с България ЕК не е изразила позиция, посочи Димитров.
За повторното пускане на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ решението трябва да бъде взето от ЕК, а не от правителствата на 27-те страни-членки. По силата на договора с ЕС България няма право да внася свежо ядрено гориво за спрените реактори, така че ако те бъдат отново пуснати, могат да работят само със старо, използвано ядрено гориво. Това означава, че можем да осигурим работата на 3-ти или 4-ти блок за около пет месеца, посочи Димитров. За това време приходите от работата на единия от блоковете ще бъдат 130 млн. лв., добави той.
Investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *