Оцветяват в жълто горивата за бита

Акциз върху метана за автомобили обмислят в парламента

Горивата за отопление и за селското стопанство ще се оцветяват в жълто. Така те лесно ще се отличават от останалите, които се използват в транспорта. Това е необходимо, защото акцизът за газьола и керосина за отопление ще бъде по-нисък – само 50 лв. за 1000 литра. Налог въобще няма да се плаща за пропан-бутана, който се използва за битовите печки. Това гласи новият закон за акцизите, гласуван вчера на първо четене от Комисията по европейска интеграция. Сега налогът за газьола е 395 лв. за 1000 литра, без значение за какво се използва. Акцизът за пропан-бутана е 340 лв. на тон.

Депутати умуват дали да се въведе акциз и за метана за автомобили. Това гориво става все по-популярно в България и затова въвеждането на налога вече се обсъжда в експертните среди. Но последната дума ще има парламентът.

От 2007 г. акциз ще се плаща и върху тока, въглищата и кокса, стана ясно на заседанието на комисията. Ангажимент за това България е поела пред ЕС. До влизането ни в Евросъюза трябва да се въведе налог върху електрическата енергия за стопански цели от 50 стотинки за мегаватчас и 1 лев за бита. Това ще вдигне сметките за ток на домакинствата само с няколко стотинки.

С новия закон се въвежда системата на акцизни складове. Така производителите на алкохол, цигари и горива ще имат възможност да отлагат плащането на акциз до влизането на стоките в магазините. Проектът предвижда и едно изключение – налогът да се плаща най-късно 60 дни след получаване на бандеролите за алкохол или цигари, макар стоката още да стои в акцизен склад. Против този текст се обяви председателят на комисията Атанас Папаризов.

Преди второто четене на проекта в него може да се запише как ще работят безмитните магазини. Предишният кабинет беше подготвил изцяло нов закон за тях, но до края на годината едва ли ще има време да бъде приет. Затова ще се обсъди възможността работата на безмитните магазини временно да се уреди със закона за акцизите.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *