Очаквайте затопляне в банковия сектор чак през март

Гуверньорът на Bank of England вчера предупреди, че банковият сектор ще трябва да понесе още болки. Според него масираното действие от централните банки тази седмица няма да бъде достатъчно да размрази междубанковия пазар на кредити – пише The Independent.

Според Мервин Кинг най-рано през март банките ще спрат да се страхуват да отпускат кредити една на друга и междубанковите лихви ще започнат да се връщат към нормални значения.

Централните банки предлагат тримесечни пари през декември и януари, за да спрат кредитния блокаж, която може да вкара света в рецесия.

„Болезнена настройка ще сполети глобалния банков сектор в следващите месеци, ще се разкрият нови загуби и ще се набира нов капитал за поправка на балансите на банките“, казва Кинг пред финансовата комисия на Конгреса. „Централните банки работят заедно, за да предотвратят затягането на кредитните условия, което може да доведе до спад на световната икономика“.

Кинг е добавил: „Няма лесен начин. Дори операцията, която започнахме, надали ще донесе значително намаляване в спреда (в междубанковите и банковите лихви)“.

Вниманието на всички бе насочено към липсата на намеса на британската централна банка в случая Northern Rock. Оказва се, че Кинг е знаел за проблемите още преди година, но не е очаквал бурята да се разрази толкова бързо.

Сега вече правителствената служба по финансов надзор FSA и централната банка трябвало да проверяват банките за ликвидността им и да оказват силно влияние на кредитор, който има опасност да загуби ликвидността си.

Вчера Bank of England продаде тримесечни кредити в размер на 10 млрд. паунда в първия от двата планирани аукциона, които имат за цел да понижат лихвите на паричния пазар. При средна лихва 5.949% са получени искания за 10.85 млрд. паунда кредити.

Най-ниската приета лихва е била 5.36%, доста под базовата лихва на централната банка от 5.5%. Най-високата оферта е била за 6.6% лихва, въпреки че банката, която я е подала, може би е внесла и друга, за по-ниска лихва.

В този решителен период в края на годината централните банки наляха повече от $100 млрд. в тримесечни пари. ЕЦБ инжектира ?348 млрд. в двуседмични кредити вчера.

Има информация, че от кредитите на ЕЦБ са се възползвали по косвен път също и британски и американски банки, тъй като лихвата на Европейската централна банка е най-ниската от трите.

Комисията предизвика Кинг с упрека, че е заемал прекалено твърда линия в осигуряването на пари на банковия пазар – по сравнение с ЕЦБ и Федералния резерв на САЩ. Първо Кинг е искал да дава пари на „наказателна лихва“, загрижен за „морала“, а сега е направил „перфектния обратен завой“.

Топ банкерът се защитил, че условията се били променили. Ако се продължи предишната „студена“ линия, обратната връзка ще е „замръзване на кредитния пазар“ и още фалити по дългове. Сега надеждата на банката е относително евтините фондове да успокоят нервите на пазара.

Кинг би искал да е говорил пред публика още през август и да обясни защо Английската банка налива повече, а не по-малко пари на пазара в сравнение с ЕЦБ и Фед. Тогава той щял да обясни как функционира паричния пазар – но за съжаление, и сега много банкери не разбирали механизмите му.

И все пак заместникът на Кинг за финансовата стабилност е казал пред комисията, че властите не са направили достатъчно за вдъхване на доверие на вложителите на дребно, когато се съобщи, че на Northern Rock ще бъде представено спасително финансиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *