Очаквайте икономическа криза

Българите трябва да са изключително умерени в желанието си да инвестират, тъй като обективни икономически трудности се струпват над страната ни.
Това заявив предаването „Коритаров LIVE“ Димитър Иванов, бивш икономически съветник на президента Първанов, член на Икономическия съвет към държавния глава, прогнозирайки сериозни трудности в банковата система в страната.
По думите на известния икономист страната се намира на границата на втора голяма финансова криза в рамките на последните 11 години – ако не се вземат спешни икономически и политически мерки.
Ставаме свидетели на две много сериозни неща в момента – за първи път става ясно оголването на невъзможността олигархичният модел на властта, създаден през последните 18 години, да продължи да функционира, подчерта Иванов.
Той е категоричен, че този олигархичен модел не е можел да се създаде, развие и функционира без помощта на съществени държавни структури.Това не може да бъде позитив нито за сегашното, нито за предходното правителство, коментира икономистът.Той даде примери за притежаваното от най-богатият българин, което се изчислява на 3,54% от брутния вътрешен продукт на страната.По думите му тримата най-богати българи притежават над 7% от БВП.
За сравнение Иванов посочи, че 56-те млрд. долара на най-богатия американец – Бил Гейтс, възлизат на 0,4 на сто от БВП на САЩ.А най-богатият американец за всички времена Рокфелер е имал 2% от БВП на Америка.
Според него днес България се е превърнала в символ на корупцията и престъпността в Европа.“Изумен съм като експерт от розовата картина, която правителството чертае по отношение на икономиката на страната“, заяви още Иванов. По думите му продължение на управлението на кабинета „Станишев“ означава икономическа криза, тъй като въпросът е- в тази световна криза при твърде голямата уязвимост на България може ли икономическият кораб да се води от Станишев.
Гротескна и сюрреалистична нарече Иванов ситуацията със скандалите в МВР и вота на недоверие – „на фона на това, че стотици хиляди български семейства могат да се окажат „под водата“.
На фона на финансовата криза правителството и коалицията се занимават да защитават обществения провал на един министър, заявява още бившият президентски съветник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *