Очакваме в България големи компании за онлайн хазарт

Очакваме 4 международни компании за онлайн хазарт да легализират дейността си в България след промените предложени от Йордан Цонев и група депутати поправки в Закона за хазарта.

Промените бяха приети на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси.

.С новите текстове се предвижда по-либерален режим за компаниите, които осъществяват онлайн хазартни дейности. Те ще трябва да платат еднократна такса в размер на 100 хил. лева и променлива компонента на таксата в размер на 20% от разликата между получените премии и изплатените печалби.

Предвижда се и паралелно въвеждане на данък печалба за компаниите от този бранш. Сега се облагат с 15% всички приходи, без да се облага печалбата на дружествата.

По думите на зам.-министъра на финанситре новите мерки ще доведат до изсветляване на сектора, защото и в момента има компании, които предлагат хазартни игри, но не плащат никакви такси и данъжи. Новите мерки ще доведат до повишаване на приходите от тази дейност от 120 млн. лв., очаквани за 2013 г. – на 135 млн. лв или с 15 млн. лв. повече.

С промените се разрешава вече и на тризвездните хотели да отварят казина, като тази възможност до сега беше допустима само за такива с 4 или 5 звезди.

Също така, компаниите ще трябва да дават част от приходите си, за да финансират неправителствения сектор, занимаващ се с превенция на хазартната дейност.

Освен това за организаторите на хазарт се въвежда изискването да разполагат с техен представител на територията на страната, който да представлява компаниите при спорове за неизплатени печалби.

По време на презентацията на Закона, депутатъут от ДПС Йордан Цонев заяви, че през онлайн сайтовете за залагания годишно преминават по 1 млрд. лв. и голяма част от тях не носят приходи на държавата.
С цел по-висока събираемост на приходите от депутатът от левицата Георги Кадиев заяви, че дори може да се мисли за облагане с 10% на разликата между премиите и приходите.

По думите на бивия зам. финансов министър от кабинета на ГЕРБ и сега депутат от партията, Владислав Горанов, по-либералният режим за хазартните компании ще доведе до популяризиране на тяхната дейност. Това, според него, няма да окаже добро влияние върху обществото.

Менда Стоянова от ГЕРБ предложи да се намери начин да се облагат печалбите на играчите на хазартни игри. Подкрепи я народният представител от левицата Румен Гечев, който заяви, че такава практика има в САЩ.

В края на обсъждането на законопроекта депутатите Георги Кадиев и Йордан Цонев направиха интересен облог. Кадиев, който заяви, че дори и да се промени закона, приходите от хазарт ще се понижат обяви, че ако предположението му не се окаже вярно ще почерпи комисията по бюджет и финанси в края на следващата година. Но, ако пък не се сбъдне предположението на Йордан Цонев за повече приходи, то тогава той да почерпи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *