Очакваме плавно поскъпване на долара през 2014 г.

Доларът плавно ще поскъпне през 2014 г., а цените на петрола ще останат стабилни. Това се казва в съвместен анализ за финансовите пазари през настоящата година на анализаторите от „Елана Трейдинг“ и Saxo Bank. Предпазливи инвестиции в злато и отново успешна година за акциите, очакват още експертите.

Анализатори не прогнозират голямо поскъпване на щатския долар през 2014 г. Те обаче отбелязват, че валутата ще има значително предимство пред Европа. През първото полугодие ще се запази баланс на валутния курс около 1.36 евро за щатски долара (1.44 лв.).

Експертите от Saxo Bank твърдят, че ако се приеме, че няма рязка реакция на финансовите пазари на ритъма на изтеглянето на стимули от Федералния резерв на САЩ, то очакванията са в посока на поскъпване за щатския долар. Тяхната прогноза за първо тримесечие на 2014 г. е за 1.35 евро за щатски долара (1.45 лв.), а за края на първото полугодие 1.27 евро за щатски долар (1.54 лв.) и 1.20 евро за щатски долара (1.63 лв.) в края на годината.

За българската икономика експертите смятат, че през 2014 г. хората ще са по-склонни към покупки и инвестиции, защото потребителското доверие се е подобрило и вече има очакване за растеж. В анализ на Business Monitor International се посочва, че ще настъпи ускоряване на икономическия растеж в България през второто тримесечие на 2014 г. Правителството очаква икономически ръст през 2014 г. от 1,8%. Припомняме, че през четвъртото тримесечие на 2013 г. икономиката ни е нараснала с 1%.

Българска фондова борса (БФБ) вече влизат капитали, прехвърлени от банкови депозити, защото инвеститорите вярват, че на борсата може да се печели след ръста от 42% през 2013 г., коментират от „Елана“. За 2014 г. анализаторите очакват запазване на силното представяне на българските акции с ръст на основния индекс SOFIX в диапазона 40%-50%. Припомняме, че през 2014 г. SOFIX нарасна с над 40 на сто. Основен мотив за нови капитали е вярата на инвеститорите, че вече се печели на местната борса и движението на пари от депозитите към по-рискови активи, смятат експертите.

Признаците за излизане на нашата икономика от стагнацията вече са налице, посочва Цветослав Цачев, ръководител „Анализи“ във финансовия посредник. Износът ще продължи да нараства с добри темпове, благодарение на пазарите в Европа и на Балканите. Експертите допълват, че потреблението показва повишение към края на 2013 г., като това вече е тенденция, а не еднократен ефект преди празниците. Цачев прогнозира, че през настоящата година хората ще бъдат по-склонни към покупки и инвестиции.

Най-ревностните почитатели на златото вече насочиха спекулантските си инвестиции към биткойните (bitcoin), отчитат също анализаторите. Те посочват, че след значителната корекция в цената му, благородният метал през 2014 г. ще намери основи за покачване, с което ще даде възможности за средносрочна инвестиция. Цачев смята, че цена от 1400 щатски долара за тройунция изглежда постижимо равнище за 2014 г. Припомняме, че в началото на ноември миналата година Йордан Калоянчев, анализатор в инвестиционен посредник Карол изказа прогноза за поевтиняване на златото. Същевременно Тони Панайотов, финансов мениджър на Tavex, заяви, че е трудно да се даде точна прогноза за цената на метала.

През 2014 г. петролът ще запази ценовите си нива. Повишаването на търсенето в глобален мащаб ще се компенсира от добива в САЩ и от инициативите за подобряване на енергийната ефективност, смятат анализаторите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *