Очакваме повече сърби и македонци в зимните курорти

Летният сезон премина сравнително добре за туристическия бранш, въпреки песимистичните прогнози. Това каза членът на УС на Българската асоциация на туристически агенции Любомир Панковски в предаването на Дарик „Кой говори”. По думите му, данните за започващия зимен сезон са по-скоро оптимистични.
По отношение на английския пазар, който е водещият и продължава да бъде водещият за зимните курорти в България, има задържане в записванията от порядъка на около 10 процента, каза Панковски, като допълни, че не може да бъде по-конкретен, а може и леко да греши.
По отношение на руския пазар се движим общо взето около нивото от миналата година, когато е имало спад от порядъка на 20-25 процента в сравнение с предходната изключително силна година, каза още членът на УС на БАТА.
Оттам на сетне вече са много други пазари, като все по-голямо внимание се обръща и и все по-голямо значение имат пазарите около нас – Румъния, Гърция, Сърбия и Македония с особен акцент предвид това, че отпадат визите за сърби и македонци от 19 декември. От Сърбия и Македония вече може да се каже, че обемът на резервациите е по-голям в сравнение с миналата година, допълни Панковски.
По отношение на гръцкия пазар нещата изглеждат по аналогичен начин, тоест не по-слабо в сравнение с миналата година, каза още той и обясни, че дали ще има реално увеличение, все още е рано да се каже, но гръцкият пазар е особено активен около Коледните празници. „Румънците също започнаха за наша най-голяма радост също да откриват зимните курорти на България”, каза още Панковски.
Ето и отговорът на Любомир Панковски на въпроса защо да изберем България, а не Австрия: За една и съща цена за седмица в Австрия можете да получите място в апартамент в хотел, ако се настаните четири-пет човека и без в нея да се включва храна, а в България за тази цена можете да отидете в четиризвезден хотел на полупансион, тоест със закуска и вечеря.
Малко се сравняват несравними неща. Ако се прави такова сравнение, който го прави трябва да бъде коректен, каза Панковски. В Банко, Боровец и Пампорово има много семейни хотели например, където една честа нощувка може да се намери и за 20 лева, обясни той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *