Очакванията са за над 1,2 милиарда евро преки инвестиции през 2014 г.

Над един милиард и двеста хиляди евро са очакваните през тази година преки капиталовложения, ако се изпълнят проектите на Българската агенция за инвестиции /БАИ/. От началото на годината до април привлечените инвестиции са за 106,6 милиона евро, съобщи изпълнителният директор на Българскатаагенция за инвестиции Светослав Младенов. Той допълни, че за 2013 г. преките чуждестранниинвестиции у нас са общо 1,092 млрд.евро и има ръст от 22млн.евро спрямо предходната година.
В рамките наЕС само в България и Румъния се отчита ръст на инвестициите за2013 г. Миналата година са били сертифицирани 15 инвестиционни проекта за около 100 млн. лева. За първите шест месеца на годинатасертифицираните инвестиционни проекти са на стойност 94 млн.лева с 3213 работни места. В процес на сертификация в БАИ са 15проекта за 567 млн. лева, които ще осигурят 7851 нови работниместа. Сред тях са три инвестиционни проекта, които са на стойност над 50 млн. лева. Един от тях се реализира в София, а другите в региони с висока безработица и те са свързани с производството и електрониката.
Освен това БАИ работи по други 28 потенциални проекта настойност 1,409 млрд. лева, по които се предвижда да бъдатсъздадени 22 674 работни места. Младенов уточни, че по тезипроекти сега се подготвят документи, както и справки, свързани с човешкия ресурс.
Младенов подчерта, че няма инвеститори, коитода са се отказали от капиталовложения, заради промяната в кредитния рейтинг наБългария.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *