Очакванията са реколтата от пшеница да достигне около 6,5 млн. тона

Реколтата от зърно е добра, няма да има проблем с изхранването, ще се осигурят и дърва за огрев. Това обеща служебният министър на земеделието Явор Гечев при представянето на приоритетите си и екипа преди дни.

Реколтата от пшеница и ечемик – прогнози и реалност | Agri.BG

Очакванията са реколтата от пшеница да достигне около 6,5 млн. тона, средните добиви са над 500 и доближават 600 килограма от декар, каза Гечев.

Добивите не са рекордни, но са добри. За сравнение през рекордната 2021 г. реколтата от пшеница беше 7,16 млн. тона при среден добив за страната от 594 кг/дка.

В момента на българския пазар има свърхпредлагане на зърно, което притиска цените надолу. Причината е войната в Украйна и вносът на жито от там. В подобна ситуация са и Румъния и Полша. Забрана за внос на зърно от Украйна не се предвижда, каза Гечев, информира retro.bg.

Реколтата от пшеница е спасена – в Добричко паднаха 35 литра на кв. метър - News.bg

„Имаме идеи и работим по различни хипотези за решаване на въпроса, които ще бъдат коментирани с Европейската комисия“, заяви Гечев. Той отбеляза, че в същата ситуация е секторът за плодове и зеленчуци. Заради евтиния внос българските плодове и зеленчуци практически са непродаваеми.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *