Очакват над 2 млрд. долара от Олимпиадата в Пекин

Олимпийските игри в Пекин тази година ще донесат над 2 млрд. долара, съобщиха китайски медии, цитирайки прогнозата на изпълнителния директор на асоциацията за икономически изследвания на пекинската Олимпиада Чън Цзян.
Според оценка на експертите на асоциацията най-много пари – 830 милиона долара, се очакват от процента, който Международният олимпийски комитет (МОК) ще плати на страната домакин за телевизионните предавания на игрите.
На второ и трето място са приходите от продажби на права за търговска дейност, които събира Пекинският организационен комитет на игрите, както и аналогични права, предоставени на организационния комитет от МОК.
В първия случай става дума за над 400 млн. долара, а във втория – около 330 млн. долара.
Доходите от продажби на билети се очаква да бъдат 140 млн. долара, от платени услуги за ВИП-клиенти – около 70 млн. долара. Според Чън Цзян, ако към всичко това се прибавят компенсационните плащания на китайското правителство, данъчните приходи, вноските на компании и частни лица, то общо се получават 2 млрд. долара.
Специалисти отбелязват, че именно „олимпийският фактор“ е станал основна причина за бързия икономически растеж на китайската столица през последните години.
От 2004 до 2008 година обемът на брутният вътрешен продукт на Пекин е нараснал до 105 млрд. юана (около 15 млрд. долара).
netinfo.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *