Очакват „опасно висок“ недостиг на жилища във Великобритания до 2010 г.

Недостигът на жилища във Великобритания може да достигне „опасно високи“ нива от над 1 млн. имота за по-малко от две години. Това казва Дейвид Прити, председател на Борда за продажба на нови жилища, цитиран от PropertyWeek.
По думите му въпреки че пазарът на имоти може да остане в застой още известно време, постепенно се очаква той да се възстанови, когато ипотечното финансиране стане по-достъпно.
Това потиснато търсене ще се излее на пазар, който няма да бъде в състояние да посрещне нуждите от жилища, което евентуално може да доведе до нов скок на цените.
„Има много реална възможност цените на имотите, които вече се понижиха с 15% или повече, да се покачат обратно до нивата от 2007 г., в рамките на пет години“, казва той. „Такъв вид натиск неизбежно настъпва на всеки пазар, когато търсенето изпревари наличното предлагане.“
Той казва, че дори и преди рецесията новите жилища, които се изграждат в страната, са били значително по-малко в сравнение с минали десетилетия. „Днес се намираме в далеч по-трудна ситуация. Реалността е, че създаваме (нови) домакинства с темпове от около 230 хил. всяка година и това е нивото, на което трябва да отговорим.“ Той добавя, че въпреки това темповете на строителство са далеч по-ниски и сега има значителен недостиг, който продължава да се покачва.
„Още през 2004 г. недостигът беше за около 450 хил. жилища. Тъй като строим едва около 160 хил. жилища на година през изминалото десетилетие – брой, който вероятно ще спадне до около 75 хил. тази и следващата година – аритметиката е проста: до 2010 г. скритото търсене за жилища за закупуване, наемане и социално настаняване може да надхвърли 1 млн., което е опасно високо“, коментира той.
Според него опасенията за висок брой непродадени жилища във Великобритания са преувеличени. „Някои големи градове може да имат известен брой непродадени жилища, по-специални луксозни апартаменти, но данните показват е, че те са не повече от 20 хил. в цялата страна. Това може да изглежда много, но е незначително в сравнение с общата картина и те при всички случаи ще бъдат продадени в скоро време“, казва Прити.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *