Очакват поскъпване и на олиото

От бранша обаче не се ангажираха с точни изчисления колко ще се покачи цената на олиото у нас.
Няма как да цените на основните суровини, на горивата и на тока да не повлияят и върху формирането на цената на олиото, коментира председателят на Сдружението на производителите на растителни масла и маслодайни продукти в България Яни Янев.
„Доколкото суровината за олиото поскъпва, цената й у нас зависи от стойността на външните пазари. Трудно е да се прогнозира пазарът. Цената и без това е достатъчно висока. На пазара в момента цената на слънчогледа се движи от порядъка на 760-800 лв. за тон. Селскостопанските производители, собствениците на стоката – то си е тяхно право – да изчакват по-високи цени“, коментира Янев.
Той не даде точни данни с колко ще се покачи цената на олиото, ако след 1 юли електроенергията поскъпне с около 10%, както прогнозираха от ДКЕВР. Но е категоричен, че разходите за ток са фактор за производството и ще бъдат калкулирани в себестойността за заготовката.
От началото на месеца скочиха драстично цените на яйцата, а в края на миналата седмица хлебопроизводители те прогнозираха ръст в цената на насъщния с най-малко 10 на сто заради покачването на разходите за ток, горива и суровини.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *